latinica  ћирилица
10/04/2021 |  11:46 ⇒ 11:47 | Autor: SRNA

Linta: Srbija da donese rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od Srbije da povodom 80 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske donese rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima, osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH i odredi dan sjećanja na srpske žrtve genocida NDH.
Djeca žrtve NDH - Foto: RTRS
Djeca žrtve NDHFoto: RTRS

Linta je naveo da je to način da se sistematski njeguje kultura sjećanja i konačno započne pravedna borba za priznanje genocida nad srpskim narodom u međunarodnoj zajednici.

On je naglasio da je koncept NDH bio smišljen i planiran genocid nad srpskim narodom, sprovođen pod parolom da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu protjerati.

- Zločin genocida u NDH po svojim razmjerama je ravan Holokaustu koji je nacistička Njemačka izvršila nad Јevrejima. Ustaški genocid u NDH vršen je na najbrutalnije i najsvirepije načine, uglavnom `ručno`, koristeći 57 metoda ubijanja noževima, maljevima, sjekirama, specijalnim sječivima od kojih je najpoznatiji `srbosjek`", podsjetio je Linta.

On je naveo da je zločin genocida izvršen kroz sistem koncentracionih logora smrti, kao i masovnim pokoljima izvan njih.

- Јedino su u NDH postojali koncentracioni logori za istrebljenje djece, a u njima je, prema nepotpunim istraživanjima, stradalo 42.791 srpsko djete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske djece - naveo je on.

Linta je podsjetio da je u NDH, prema nepotpunim istraživanjima, ubijeno više od 750.000 Srba, a da je oko 250.000 Srba bilo prinuđeno da se, zarad spasa golog života, odrekne pravoslavne vjere i pod prisilom i smrtnom prijetnjom prihvati katolicizam.

Linta je ukazao da se u Hrvatskoj ustaše i NDH rehabilituju i veličaju na razne načine, te ukazao da je pozdrav "Za dom spremni" suštinski i formalno ozakonjen, da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, a više od 30 ulica nose imena ustaških zvaničnika ili javnih ličnosti koje su bile bliske tom režimu.

On je dodao da je u Hrvatskoj podignuto i na desetine spomenika ustaškim zločincima, da se služe mise Anti Paveliću i ustaškim generalima i pukovnicima, da se ustaški grb sa početnim bijelim poljem se slobodno koristi u javnosti, a ustaše se smatraju hrvatskim patriotama i borcima za slobodu.