latinica  ћирилица
10/04/2021 |  16:37 ⇒ 16:38 | Autor: SRNA

Dodik: Srbi junaci u teškim vremenima

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da srpski narod nosi teško breme stradanja, ali da su Srbi junaci u teškim vremenima.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Srbi su slobodarski narod koji nema razloga da se krije iza bilo čega u svojoj istoriji - rekao je Dodik.

On je ukazao kako je priča o Srebrenici izmišljena, pa su "počeli da kupe sve što je bilo moguće da bi prikazali nerealnu cifru".

Prema njegovim riječima, ni dan danas nema dokaza o tome da je tamo bio genocid, ali jeste 1995. godine ozbiljan zločin, međutim, ne treba zaboraviti činjenicu da je u kontinuitetu tri godine prije toga ubijeno tri i po hiljade Srba.

Ne smatra da treba pravdati ubistva, već, kako je istakao, govori o političkim kvalifikacijama.

- Srpski sam patriota, ne dozvoljavam da drugi kleveću moj narod - rekao je Dodik i podsjetio na slobodarske podvige Srba u proteklim ratovima.

On je podsjetio kako stranci nastoje da ovladaju ovim prostorima, nekada Austrougarska, zatim nacistička Njemačka, i to u ratovima u kojima su Srbi pretrpjeli najveća stradanja.

Dodik je naveo kako su u proteklim ratovima stradali njegovi preci, da su mnogi od njih prošli kroz logora Stara Gradiška i Јasenovac.

Rekao je da komunisti poslije Drugog svjetskog rata nisu gradili kozarački kraj, a ukazao je i da tokom rata partizanske jedinice nikada nisu pokušale da spasu ljude iz Јasenovca.

- Istorija stradanja mog kraja je velika - rekao je Dodik i podsjetio kako je Bugojno, koje je bilo ustaško, građeno poslije Drugog svjetskog rata, a Drvar nije dobio ništa, a stradao je zbog Tita.

Istakao povezanost koju danas imaju Republika Srpska i Srbija, te zajedno i obilježavaju događaje koji su važni za srpsku istoriju, među kojima je i dan proboja logoraša iz Јasenovca.

- Nosimo teško breme stradanja, moramo se okupiti, Srbi su junaci u teškim vremenima - rekao je Dodik.

On je naveo da se muslimanima može pripisati fašizam, jer su imali Handžar diviziju, a četnici su igrali pozitivnu ulogu da bi pomogli srpskom narodu, pa podsjetio na četničke jedinice na Manjači gdje se nije moglo desiti da uđe ustaška jedinica, jer su je četnici branili.

- Srbi su od Amerikanaca, odnosno četnički pokret, tretirani kao saveznička vojska, a nije bila Handžar divizija, neka ustaška jediunica, domobrani - rekao je Dodik za TV Balkan.