latinica  ћирилица
10/04/2021 |  18:09 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Bijeljina: Kritika zbog propusta gradonačelnika u zaštiti građana

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović kritikovao je danas gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića zbog propusta u organizovanju zaštite građana i zdravlja stanovništva jer grad ni godinu dana od izbijanje pandemije virusa korona nema jedinicu za dezinfekciju.
Dezinfekcija u Bijeljini - Foto: SRNA
Dezinfekcija u BijeljiniFoto: SRNA

Novitović i pripadnici Specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite za dezinfekciju i zaposleni u Područnom odjeljenju ove uprave u Bijeljini danas i sutra dobrovoljno obavljaju dezinfekcije osnovnih škola na području Bijeljine.

Novitović je rekao Srni da je ova dobrovoljna akcija isključivo sa ciljem sprečavanja širenja pandemije izazvane virusom korona i očuvanja zdravlja učenika i nastavnog osoblja, a nikako odgovor na zahtjev gradonačelnika Bijeljine koji je stigao 20 dana nakon organizovane masovne dezinfekcije u Republici Srpskoj i pet dana po povratku mlađih učenika u škole.

- Način na koji se gradonačelnik odnosi prema svojim pravima i obavezama, koje ima kao komandat Štaba za vanredne situacije Bijeljina, nisu artikulisane na pravi način i nisu u funkciji zaštite građana i zdravlja stanovništva - naveo je Novitović.

Rekao je da je u dopisu Petroviću ukazao na propuste.

- Toliko mjeseci radi, ali mislim da kao gradonačelnik svih građana Bijeljine nema izraženu komunikaciju sa ostalima, sa susjednim zajednicama i ostalim nivoima vlasti, Republičkim štabom, Vladom, ustanovama i institucijama na drugim i višim nivoima - ocijenio je Novitović.

Prema njegovim riječima, propust je gradonačenika što Bijeljina nema jedinica za dezinfekciju, jer je to obaveza koju je trebao da ispuni ako odgovorno vodi grad.

- On ne može pisati zahtjeve Republičkoj upravi, nama može naredbu izdati samo Republički štab, a ne gradonačelnik ni bilo ko drugi ko se na takav način ponaša - poručio je Novitović Petroviću i istakao da će dezinfekciju školskih zgrada obaviti dobrovoljno.

Sramota je, kaže, da Bijeljina nema jedinicu za dezinfekciju, a drugi je grad po broju stanovnika u Republici Srpskoj i po broju zaraženih virusom korona u posljednjih mjesec dana.

Novitović je naveo da je ta jedinica specijalizovani tim koji prođe obuku kod pripadnika Instituta za javno zdravstvo, dobiju zaštitnu opremu i pumpe, a za njihovo opremanje potrebno je 10.000 KM iz budžeta grada.

On je dodao da je masovna dezinfekcija jedna od preventivnih mjera u sprečavanju širenja zaraze virusa korona.

- Kada vidite broj zaraženih, hospitalizovanih i teško oboljelih i kada znate da je frekvencija ljudi vikendom u Bijeljini 10 puta veća nego radnim danima, vi kao gradonačelnik morate da vodite računa o svim tim parametrima, umjesto što nemate odgovor - smatra Novitović.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica ne može da ubijedi svakoga da nosi masku, drži distancu i održava ličnu higijenu, ali može da omogući dezinfekciju prostora gdje su masovna okupljanja i povećan rizik.