latinica  ћирилица
11/04/2021 |  09:14 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Od četvrtka pećina Orlovača dostupna za posjetioce

Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbolovcu kod Pala za turiste će biti otvoren u četvrtak, 15. aprila, a posjete će se odvijati u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama, rekao je Srni stručni saradnik za kulturno-istorijska dobra opštine Pale Mladen Samardžić.
Pećina Orlovača - Foto: SRNA
Pećina OrlovačaFoto: SRNA

Samardžić je istakao da je planirano da je pećina Orlovača jedina turistički uređena pećina u Republici Srpskoj i nalazi se samo 700 metara od glavnog magistralnog puta Pale-Sokolac.

Posjeta pećini u četvrtak će biti besplatna, u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova.

Samardžić je naveo da će zbog virusa korona izostati razne aktivnosti i okupljanja, te će članovi Speleološko-ekološkog društva "Orlovača" biti vodiči kako se ne bi stvarala gužva, s obzirom na dozvoljen broj ljudi na jednom mjestu.

Samardžić je dodao da će do početka sezone biti završeno markiranje staza i postavljanje klupa za odmor, što je važno za svakog turistu koji hoće da prođe Stazom zdravlja do vidikovca čija je dužina dva kilometra, adrenalinskom, ali i običnom stazom.

Prema njegovim riječima, urađen je i novi sajt kompleksa gdje će turisti imati mogućnost da se prijave za posjete, zbog ograničenog broja ulazaka u pećine Orlovača i Izvor Mokranjske Miljacke, a postavljen je i video-nadzor.

 - Orlovača je duga 2,5 kilometara. Kod pećine Izvora Mokranjske Miljacke je neophodno koristiti propisnu opremu i poštovati ograničenje ulaska do sedam ljudi. Ona je specifična zbog jezera preko kojeg se prelazi čamcem i velikih prostorija - naveo je Samardžić.

On je dodao da je u planu i realizacija započetih projekata - amfiteatar, restoran, pristupni put za koji su izdvojena sredstva iz opštinskog budžeta.

- Sve to će doprinijeti razvoju ovog kompleksa, kao značajnog turističkog potencijala, a mnogo će značiti i za djecu sa područja opštine Pale. Plan je da u dogovoru sa školama organizujemo besplatne kurseve penjanja za djecu kako bismo ih naučili osnovama - poručio je Samardžić.

On je dodao da je planirano da pećina Orlovača bude centar cjelokupnog razvoja pećinskog i ruralnog turizma na Palama.

Posjete pećini planirane su do 15. oktobra, od utorka do nedjelje. Cijena ulaznica iznosi od dvije do četiri KM.