latinica  ћирилица
11/04/2021 |  13:25 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Počast poginulima na 29. godišnjicu formiranja Prve semberske brigade

Odavanjem počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Bijeljini je danas obilježeno 29 godina od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade u čijim je redovima za odbranu srpskog naroda i Republike Srpske poginulo 139 boraca.

Na centralnom trgu ispred spomenika poginulima jedan od komandanata Vlado Simić podsjetio je na ratni put jedinice koja je u svom sastavu imala 2.500 boraca i djelovala na brčanskom i majevičkom ratištu, ali i drugim ratištima gdje se branio srpski narod.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović rekao je novinarima da je narod Semberije i Majevice dao veliki doprinos u odbrani otadžbine.

- Prva semberska brigada je i prva organizovana jedinica Vojske Republike Srpske na ovim prostorima - rekao je Stevanović.

Prva semberska brigada odlikovana je Karađorđevom zvijezdom trećeg reda za učešće u odbrani Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos poginulim borcima služen je u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović".

Vijence su na spomenik poginulima položile delegacije Prve semberske brigade, Gradske boračke organizacije i Gradske uprave Bijeljina.