latinica  ћирилица
11/04/2021 |  13:47 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Peskov: Moraju se ispuniti uslovi iz Minskog sporazuma

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je pokušaje ukrajinskih zvaničnika da okarakterišu Minski sporazum kao "beskoristan", ističući da takve izjave nailaze na čuđenje ne samo Kremlja, već i evropskih saveznika Ukrajine.
Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev) -
Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev)

Moskva je nedavno osudila intenziviranje nasilja na istoku Ukrajine, optužujući snage Kijeva za kršenje primirja.

Kremlj je istakao da ukrajinska Vlada mora da počne da ispunjava dogovore koji su postignuti u Minsku, umjesto što traži načine da ih zamijeni.

- Kada čujemo izjave Kijeva da su mjere preduzete u skladu sa Minskim sporazumom suštinski beskorisne, mi smo potpuno zaprepašteni, ali ne samo mi već i Pariz i Berlin - rekao je Peskov.

Peskov je dodao da francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Angela Merkel "većinom" razumiju, koja strana u Minskom sporazumu ne ispunjava taj sporazum i saglasni su sa Moskvom da svi moraju da poštuju dogovoreno, prenio je "Sputnjik".

Kremlj je danas saopštio da se prvo moraju ispoštovati određeni uslovi iz Minskog sporazuma o pitanju istočne Ukrajine prije bilo kakvog govora o novoj rundi pregovora.

Peskov je istakao da politički savjetnici rade na mogućoj novoj rundi pregovora u okviru takozvanog normandijskog formata, javljaju ruske novinske agencije.

Normandijski format okuplja lidere Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske s ciljem okončanja sukoba na istoku Ukrajine između snaga Kijeva i proruskih snaga.