latinica  ћирилица
11/04/2021 |  16:22 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da su SAD zabrinute zbog, kako je naveo, agresivnih postupaka Kine protiv Tajvana i upozorile da će svako ko pokuša da promijeni status kvo na zapadnom Pacifiku načiniti "ozbiljnu grešku".
Entoni Blinken (Foto: MARK MAKALA/GETTY IMAGES) -
Entoni Blinken (Foto: MARK MAKALA/GETTY IMAGES)

- Mi smo vidjeli izuzetno agresivne postupke Vlade u Pekingu protiv Tajvana što je veoma zabrinjavajuće - rekao je Blinken za mrežu En-Bi-Si.

Peking je u četvrtak, 8. aprila, okrivio SAD za tenzije nakon što je američki ratni brod plovio blizu Tajvana.

SAD imaju dugogodišnju obavezu prema Zakonu o tajvanskim odnosima da osiguraju da Tajvan ima sposobnost da se brani i da održi mir i sigurnost u zapadnom Pacifiku.

- Stojimo iza tih obaveza. I sve što vam mogu reći je da bi bila ozbiljna greška da bilo ko pokuša nasilno promijeniti postojeći status kvo - rekao je Blinken.

Tajvan se tokom posljednjih nekoliko mjeseci žalio zbog višestrukih misija kineskog vazduhoplovstva u blizini ostrva, za koje Kina tvrdi da je njeno.

Bijela kuća je u petak saopštila da pažljivo prati povećane kineske vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i nazvala akcije Pekinga potencijalno destabilizujućim.