latinica  ћирилица
11/04/2021 |  17:39 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Optužbe na račun oca Јanjića smišnjene da se maskira istina o ugroženosti Dečana

Optužbe plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Јanjića pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti tog svetog mjesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

Kancelarija je takve optužbe nazvala besmislenim, koje nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, a i licemjerni su pokušaji da se teze zamijene i monasi proglase ratnim zločincima.

U saopštenju je navedeno da se njima dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i vjerski značaj i uloga.

Od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrijepljeno stanje.

"Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsjekao glavu 1999. godine - istaknuto je u saopštenju Kancelarije.

Zato su, navodi se, apsurdni pokušaji da se samoproglašeno Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i vjerske tolerancije kada se svakodnevno na terenu dešavaju incidenti o kojima je obaviještena i EU i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Јanjića zbog navodnih ratnih zločina, prenosi portal Reporteri.

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svijet.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu u 14. veku podigao srpski kralj Stefan Dečanski, nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin car Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, a od 2006. godine se nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svjetske baštine.