latinica  ћирилица
11/04/2021 |  18:05 ⇒ 18:14 | Autor: SRNA

Galimar zamolio potencijalne pisce da ne šalju rukopise

Čuvena francuska izdavačka kuća Galimar zatražila je od potencijalnih pisaca da ne šalju rukopise nakon što su u vrijeme korone praktično preplavljeni tekstovima, javlja AFP.
Pariz - Foto: flickr.com
ParizFoto: flickr.com

"Prestanite da nam šaljete rukopise!", objavio je Galimar na svom veb sajtu i na Tviteru.

Galimar, poznat po objavljivanju djela pisaca kao što su Marsel Prust, Simon de Bovoar i Alber Kami, obratio se onima koji žele da postanu pisci da, imajući u vidu vanredne okolnosti, više ne šalju rukopise.

"Čuvajte se i srećno vam čitanje", navodi se u poruci na Tviteru.

Višestruke blokade u Francuskoj dale su mogućnost mnogima da se konačno posvete pisanju romana ili da poprave neki stari rukopis koji su ranije počeli. Kao rezultat toga izdavačke kuće su preplavljene rukopisima. Prije pandemije, Galimar je primao oko 30 rukopisa dnevno, a sada oko 50.

Inače, Galimar nije jedini francuski izdavač koji se suočava sa ovim problemom. Izdavačka kuća Soj obično prima oko 3.500 rukopisa godišnje, a u prva tri mjeseca ove godine već je primila 1.200.

Izdavaštvo se ionako suočava sa velikim problemima usljed pandemije virusa korona. Knjižare u Francuskoj zatvorene su skoro odmah na početku pandemije i otvorene tek u decembru ali samo za kupovinu preko interneta.

U februaru ove godine Vlada je odlučila da knjižare klasifikuje kao "uslužne djelatnosti od suštinske važnosti" što je omogućilo otvaranje vrata ljubiteljima knjige.