latinica  ћирилица
12/04/2021 |  07:36 ⇒ 07:46 | Autor: SRNA

Navršile se 22 godine od zločina nad civilima u Grdeličkoj klisuri

Danas se navršavaju 22 godine od napada NATO avijacije na putnički voz na ulazu u Grdeličku klisuru, kada je poginulo najmanje 15 civila, veliki broj putnika ranjen, a mnogi se vode kao nestali.
Bombardovanja željezničkog mosta u Grdelici (Foto: brzava.blogspot.rs) -
Bombardovanja željezničkog mosta u Grdelici (Foto: brzava.blogspot.rs)

Avioni NATO pakta su kod Grdeličke klisure, 18 kilometara južno od Leskovca, sa nekoliko raketnih projektila direktno gađali međunarodni putnički voz broj 393 Beograd-Solun.

Napad je počeo u 11.39 časova drugog dana pravoslavnog Vaskrsa, a u tom trenutku putnički voz se kretao iz pravca Niša prema Vranju.

Prvi projektil pogodio je konstrukciju željezničkog mosta, oštetio i električni vod, pa je voz stao. Nakon toga projektili su pogodili i zapalili dva vagona.

Navodni cilj aviona NATO bio je drumski most, poznatiji kao Sarajevski most.

Mnogi poginuli nikada nisu identifikovani jer su njihova tijela bila ugljenisana, a među stradalim je bilo i djece i trudnica.

NATO je pokušao da opravda svoja zlodjela i u javnosti prikazao snimak koji navodno pokazuje da se u trenutku napada voz kretao prebrzo i da ga pilot nije mogao uočiti.

Ovu podvalu čelnika NATO razotkrilo je istraživanje njemačkog lista Frankfurter rundšau, koje je pokazalo da je snimak montiran i ubrzan 4,7 puta i da ne prikazuje realnu sliku tog napada.

Ovaj masakr putnika civilnog voza, koje su čelnici NATO licemjerno okvalifikovali kao "kolateralnu štetu" predstavlja jedan od najvećih NATO zločina u toku agresije na SRЈ.

-Zadatak pilota bio je da sruši most, i kada je u djeliću sekunde shvatio da nailazi voz, više nije mogao ništa da učini, jer su rakete već bile aktivirane - ovako je komandant NATO Vesli Klark pojasnio "kolateralnu štetu" od 12. aprila 1999. godine.