latinica  ћирилица
12/04/2021 |  09:12 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Drecun: Da Kfor nastavi da čuva manastire

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun naglasio je danas da je značajno da pripadnici Kfora štite manastire Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na Kosmetu, uključujući i manastir Visoki Dečani.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Drecun je rekao da su manastiri i dalje ugroženi od albanskih ekstremista uprkos stavovima političara iz Prištine koji hoće da pokažu suprotno.

On je ukazao i na optužbe na račun igumana manastira Visoki Dečani Savu Јanjića, te ocijenio da se time vodi hajka na čovjeka koji im smeta.

- Istovremeno se ne daje odgovor zašto Kfor čuva manastire - rekao je Drecun za televiziju Pink.

Prema njegovim riječima, Albanci stalno pokušavaju da kompromituju ljude čija se riječ čuje i poštuje i u međunarodnoj zajednici.

Drecun je rekao i da je iguman Sava sve vrijeme čuvao manastir, ponašao se tolerantno i pružao ruku Albancima.

- Bitno je da Kfor nastavi za zaštitom manastira - naglasio je Drecun.

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu, objavila je nedavno organizacija "Evropa nostra", koja aktivno djeluje u oblasti nasljeđa više od 50 godina.

Odmah potom je Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio istragu protiv Јanjića zbog navodnih "ratnih zločina".

Јanjić je na Tviteru naveo da, povodom laži i uvreda na njegov račun u nekim kosovskim medijima, može samo da odgovori riječima Gospodnjim.

- Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima - naveo je iguman Sava.