latinica  ћирилица
12/04/2021 |  09:16 ⇒ 09:17 | Autor: SRNA

Žene žrtve rata: Ruski dobrovoljci bili časni

Ruski dobrovoljci bili su u regularnim jedinicama Vojske Republike Srpske i nisu učinili nijedan zločin, te je sjećanje na njih obaveza, poručili su iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.
Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske - Foto: RTRS
Udruženje žena žrtava rata Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz ovog udruženja su istakli da je van pameti osuđivati sjećanje na poginule vojnike koji nisu učinili nikakav zločin.

- Svako stradanje našeg naroda treba da se obilježi, bilo lokalnog ili republičkog nivoa. Podržavamo obilježavanje i sjećanje na stradanje ruskih vojnika, časnih pripadnika VRS - navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja su dodali da stradanje naroda treba obilježavati trajno i njegovati kulturu sjećanja, da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi.

U saopštenju je navedeno da se u posljednje vrijeme javljaju učestali napadi od pojedinaca i nevladinih organizacija iz FBiH na sve događaje i obilježavanja tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da oštro osuđuju bilo kakvu hajku, neumjesne komentare i nametanje jednostrane istine o stradanjima tokom rata od 1991. do 1995. godine.

- Tim organizacijama i pojedincima bi bilo bolje da se bave svojim članstvom, koje stalno kuka i žali se i sa sumnjivim i nerealnim tvrdnjama i brojevima stradalih okupiraju javnost, kao i da se potrude da budu realni i osude brojne zločine nad svim civilima u BiH - navodi se u saopštenju.

U ovom udruženju smatraju da bi tim organizacijama i pojedincima, umjesto osude na sjećanje na tri ruska dobrovoljca, koje se obilježava duže od decenije, bilo bolje da se osvrnu na hiljade dobrovoljaca u takozvanoj Armiji BiH.

- Da li ove nevladine organizacije i pojedinci iz FBiH nose sjećanja na dobrovoljce u redovima Armije BiH? Da li se sjećaju njih ili zločina koje su učinili nad srpskim civilima? Da li su ikad pomenuli srpske žrtve "njihovih dobrovoljaca" u Krajini, na sarajevskom ratištu ili se sjećaju ritualnih odsijecanja srpskih glava u Vozući? Sjećaju li se zatvaranja i mučenja žena - upitali su iz ovog udruženja.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije.