latinica  ћирилица
12/04/2021 |  09:22 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Savez RVI: Licemjerna odluka Tužilaštva BiH

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske smatra "krajnje licemjernom i bezobraznom" odluku Tužilašta BiH o formiranju predmeta povodom Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, te pita zašto nije formiran predmet "Ozren", gdje su mudžahedini i takozvana Armija BiH počinili najstravičnije zločine nad srpskim civilima i vojnicima Vojske Republike Srpske.
Savez ratnih vojnih invalida Srpske - Foto: RTRS
Savez ratnih vojnih invalida SrpskeFoto: RTRS

Iz Saveza je saopšteno da Tužilaštvo BiH nije imalo nijedan razlog, ni sa pravnog ni sa moralnog aspekta, da formira predmet povodom obilježavanja dana, koji je uvršten u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj.

- Ruski dobrovoljci borili su se u sastavu Vojske Republike Srpske, nisu činili ratne zločine i Tužilaštvo BiH nije pokrenulo nijedan postupak. Ovaj događaj će svake godine biti obilježavan i nikada nećemo prihvatiti niti dozvoliti da nam neko drugi određeuje koje datume ćemo obilježavati - poručili su iz Saveza ratnih vojnih invalida.

Iz Saveza pitaju nadležne u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH zbog čega ne okončaju predmete koji 20 i više godina skupljaju prašinu, a tiču se zločina nad srpskim civilima i vojnicima.

- Zašto Tužilaštvo nije do sada formiralo predmet "Ozren", gdje su mudžahedini i takozvana Armija BiH počinili najstravičnije zločine nad civilima i vojniima Vojske Republike Srpske? - pitaju u Savezu raznih vojnih invalida.

Ratni vojni invalidi iz Republike Srpske su, takođe, upitali da li sada i oni treba da Tužilaštvu podnose prijave i traže da se zabrani obilježavanje na svim mjestima u Srpskoj, a koje organizuju Bošnjaci, jer to izaziva strah i nelagodu kod srpskog naroda.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije.