latinica  ћирилица
12/04/2021 |  10:24 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

U Doboju vakcinacija bez zakazivanja (VIDEO)

U Higijensko-epidemiološkoj službi dobojskog Doma zdravlja danas se Astra Zenekinom vakcinom protiv virusa korona vakcinišu lica starija od 65 godina bez prethodnog zakazivanja.
Vakcinacija u Doboju - Foto: SRNA
Vakcinacija u DobojuFoto: SRNA

Vakcinacija Astra Zenekinom vakcinom će se odvijati do 14.00 časova, a paralelno se vrši i revakcinacija ruskom vakcinom Sputnjikom.

Rukovodilac HES-a Milena Brkić rekla je da je ova zdravstvena ustanova dobila 490 vakcina Astra Zeneka, te da se očekuje da će vakcinacija biti završena danas, eventualno sutra.

Brkićeva je najavila da je revakcinacija vakcinom Astra Zeneka predviđena za 12 sedmica.

Prema njenim riječima, uporedo se odvija revakcinacija Sputnjikom lica starijih od 65 godina, kao i onih mlađih, a hronično oboljelih, dok su već revakcinisani zdravstveni radnici i korisnici i zaposleni u staračkim domovima.

Ona je navela da je do sada prvu dozu Sputnjik i Astra Zeneke primilo 1.600 lica, a da je zainteresovanost velika.

- Samo da nam ritam pristizanja vakcina bude odgovarajući, ne sumnjam uopšte u uspjehe imunizacije - izjavila je Brkićeva.

Šefica Službe porodične medicine Nada Јanjetović pozvala je starije sugrađane, pogotovo sa hroničnim oboljenjima i kojima je neophodna zaštita, da iskoriste mogućnost da se bez zakazivanja vakcinišu Astra Zenekom, za koju je naglasila da ju je odobrila Agencija za lijekove BiH.

- Zbog povećanog broja prijema u Ambulantu za respiratorne bolesti morali smo povećati i broj timova, a sve češće nam se javljaju pacijenti mlađe životne dobi, sa težim kliničkom slikom i jedini način da zaustavimo širenje virusa u populaciji jeste redovna vakcinacija - izjavila je Јanjetovićeva.

Јanjetovićeva je poručila da su sve vakcine provjerene i da građani po tom pitanju ne treba da imaju bojazni.

Danas je vakcinom Astra Zeneka vakcinisana i osamdesetpetogodišnja Mufida Hadžikadunić, zadovoljna mogućnošću da primi vakcinu bez zakazivanja, s obzirom na to da zbog posjete kćerci u Holandiji ne može da čeka na redovan termin.

Iz Doma zdravlja Doboj Srni je rečeno da su prošle sedmice dobili 490 doza vakcine Astra Zeneka i 108 doza vakcine Fajzer, te da se proces imunizacije protiv virusa korona odvija neometano.

Za imunizaciju su se prijavila 4.872 lica starija od 65 godina, kao i 839 lica mlađih od 65 godina, koja pripadaju prioritetnoj grupi prema dijagnozama hroničnih bolesti.