latinica  ћирилица
12/04/2021 |  12:36 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Telebak bio najbolji u svom poslu

Milorad Telebak bio je najpoznatiji lingvista na ovim prostorima, najbolji u svom poslu i to niko nije dovodio u pitanje, rekao je danas profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dragomir Kozomara.
Komemoracija Telebaku - Foto: RTRS
Komemoracija TelebakuFoto: RTRS

Kozomara je na komemoraciji povodom smrti Telebaka rekao da je ovaj srpski lingvista u najtežim ratnim okolnostima, kao pravi narodni učitelj, počeo misiju opismenjavanja svog roda.

- Sve nas je učio i ušao u srca svih nas. Ostalo je uvrženo u narodu - "tako je govorio Telebak..." - naveo je Kozomara.

Prema njegovim riječima, Telebak je bio nesvakidašnja pojava u "ovo ružno vrijeme" koje prati srpski narod posljednjih 20-30 godina.

- Ostaće zapamćen kao nesvakidašnja ličnost koja nas je za sve te godine učila i, nadam se, dobro naučila svojim autoritetom koji je sticao svojom nenametljivošću - kaže Kozomara.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig istakla je da će ova ustanova kulture njegovati uspomenu na rad, zalaganje i ljubav koju je profesor Telebak jednako dijelio i prema jeziku i prema teatru.

Na komemoraciji su govorili i profesor Predrag Ćeranić, književnik Јovo Čulić, glumica Ermina Kurevija Nišić, koja se od Telebaka oprostila u ime Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, te glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija.

Milorad Telebak rođen je 1942. u Nevesinju. Godine 1992. dolazi u Banjaluku. Bio je angažovan kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske.

Bio je član Komisije za fonologiju i Komisije za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima, te član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda, a dobitnik je i književnih nagrada "Sveti Sava", "Kočićevo pero" i "Stuplje".

Profesor Milorad Telebak autor je poznatog televizijskog serijala "Govorimo srpski", brojnih radio-emisija, priručnika i novinskih tekstova o srpskom jeziku.

Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi Srba.

Milorad Telebak preminuo je u 79. godini.