latinica  ћирилица
12/04/2021 |  13:38 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Božović: U Sarajevu nema ničega što bi moglo ukazivati na suživot i poštovanje

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je Srni da u Sarajevu nema više ničega što bi moglo ukazivati na suživot i poštovanje.
Marinko Božović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske - Foto: SRNA
Marinko Božović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike SrpskeFoto: SRNA

Povodom zahtjeva za uklanjanje tabli u Sarajevu kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima, Božović je rekao da su Bošnjaci, donoseći odluke kako će im se zvati ulice i trgovi, potpuno izbrisali Srbe iz istorije postojanja Sarajeva.

- Mi smo napravili svoj grad Istočno Sarajevo upravo da ne bismo bili u diskriminišućem položaju u Sarajevu. Sarajevo očigledno više nije multietnički grad. On je grad jednog naroda, bošnjačkog - konstatovao je Božović.

Božović je istakao da će o događajima u ratnom i poratnom Sarajevu suditi istorija.

- U vrijeme ratnih zbivanja i gradonačelnik Istočnog Sarajeva /Ljubiša Ćosić/, sadašnjeg Sarajeva /Benjamina Karić/ i ja bili smo djeca, ali činjenica da su Srbi napustili Sarajevo dovoljno govori o tom gradu. Ako su Srbi dobrovoljno napustili Sarajevo, onda sa sobom ne bi nosili grobove svojih najmilijih - rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, Srbi se očigledno ni danas, četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne bi osjećali bezbjedno u Sarajevu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u petak, 9. aprila, gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.