latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:40 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Nović: Reagovanja iz Sarajeva - civilizacijski sunovrat

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocijenio je kao civilizacijski i demokratski čin zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića da u Sarajevu budu uklonjen table i nazivi ulica i trgova u kojima se srpski narod kvalifikuje kao zločinački, a reagovanja iz Sarajeva kao civilizacijski sunovrat.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

- Ćosić je od nove vlasti u Sarajevu zatražio da uklone table na kojima se srpski narod proglašava zločinačkim. Očekivao sam da će uvažena nova gradonačelnica Sarajeva /Benjamina Karić/ makar jedan dan razmisliti i odgovoriti na civilizovan način, sagledati kakve mogućnosti za to postoje, a ne da odmah odgovori da od tog zahtjeva nema ništa - što je civilizacijski sunovrat - rekao je Nović Srni.

Nović je istakao da takvo reagovanje ne vodi putu pomirenja, pogotovo u Sarajevu u kome su hiljade ljudi iz reda srpskog naroda protjerane i ubijen ogroman broj nevinih.

- Očekivao sam da će sagledati to pitanje, tim više što ne treba zaboraviti da su i međunarodni predstavnici insistirali na tome da se tabla koja je postavljena na Vijećnici ukloni, jer ona sigurno vrijeđa srpski narod - rekao je Nović.

On je dodao da ponašanje političara iz Sarajeva ni u kom slučaju ne doprinosi pomirenju i izgradnji BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u petak, 9. aprila, gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski" i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog i pokreta koji su podržavali fašističke ideje.