latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:46 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Spomen-ploča poginulim pripadnicima Specijalnog odreda policije (VIDEO)

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i otkrivanjem spomen-ploče kod zgrade Policijske uprave, u Zvorniku je obilježeno 29 godina od formiranja Centralnog odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.
Dragan Lukač otkrio u Zvorniku spomen-ploču - Foto: SRNA
Dragan Lukač otkrio u Zvorniku spomen-pločuFoto: SRNA

Poručeno je da su hrabri specijalci dali najsvetije što su imali za slobodu svog naroda i otadžbine.

Na spomen-ploči ispisana su imena 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu život dali za slobodnu Republiku Srpsku. Prije 28 godina poginuo je Radislav Šarović.

- Poginuo je 17.4. 1993. godine u borbama u ovim krajevima. Položili su svoje živote za opstanak srpskog naroda prvenstveno u BiH, a onda za stvaranje Republike Srpske - rekao je Branislav Šarović brat poginulog Radislava.

Centralni odred specijalne brigade policije formiran je aprila 1992. godine, a rasformiran dvije godine kasnije, kada su pripadnici prešli u druge odrede i bili okosnica Specijalne brigade policije.

- Mi danas ispunjavamo našu obavezu i naš dug prema njima i ovo znači da ćemo se uvijek sjećati naših poginulih junaka i da ih nikad nećemo zaboraviti. Mi danas moramo da se sjećamo njih, da sačuvamo sjećanje na ono što su oni uradili i da generacije koje dolaze za nama ne zaborave njih, jer to su naši junaci koje Republika Srpska treba da pamti - naveo je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

A sjećanje na hrabre junake čuva resorno Udruženje, čiji je predsjednik bivši pripadnik Odreda Željko Јanković.

- Zvornik smo izabrali kao sjedište Udruženja zato što smo najveći dio rata proveli u Zvorniku i učestvovali u oslobađanju grada Zvornika, šire okoline grada Zvornika - naglasio je Željko Јanković predsjednik Udruženja pripadnika Centralnog odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Centralnog odreda branili su svoj narod na brojnim ratištima, a u proteklom ratu stradala su 144 pripadnika Specijalne brigade policije , ukupno 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske.