latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:46 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Košnice na lokaciji predviđenoj za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" sa sjedištem u Zagrebu danas je objavio da su u Dvoru, na lokaciji gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, postavljene košnice sa pčelama.

Stručnjaci Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu postavili su tri košnice koje će se uz ostale podatke koristiti kao izvor informacija u sklopu projekta definisanja postojećeg stanja radioaktivnosti na lokaciji centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

- Pčelinji proizvodi su odlični bioindikatori prirodne radioaktivnosti, kao i stanja u okolini uopšte. Pčele prikupljaju nektar sa biljaka u krugu od tri do pet kilometara od postavljenih košnica, odnosno sa površina većih od tridesetak kilometara kvadratnih. Pri tome, ravnomjerno slijeću na svaku rascvjetalu granu drveta, grmlja i nižih biljaka, prikupljajući cvjetni nektar i biljni sok, od kojega u saćima nastaje med - objasnili su iz Fonda.

Med predstavlja, naveli su u Fondu, najbolji kompozitni uzorak sa više od desetak miliona tačaka prikupljan tokom više sedmica, a isto vrijedi i za druge pčelinje proizvode kao što je propolis.

Tokom trajanja projekta planira se uzimanje tri do četiri uzorka meda tokom sezone proljeće-jesen.

- Analiziraće se sastav meda kako bi se utvrdilo od kojih biljaka pretežno potiče, te vrsta i koncentracija radionuklida. Očekuje se da će prvo uzimanje meda biti početkom maja i da će sadržavati kompozitni uzorak meda od livadskih biljaka, voćki i grmlja. Sredinom ljeta bi trebalo prevladavati med od drveća u cvatu, a u jesen ponovo kompozitni med livadskog bilja koje cvjeta krajem ljeta i početkom jeseni - navedeno je u objašnjenju.

Hrvatska planira da na Trgovskoj gori gradi skladište radioaktivnog otpada i centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na ovoj lokaciji, koja je na samoj granici sa BiH, u planu je da bude skladišten radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", te postojeći institucionalni otpad iz Hrvatske.