latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:59 ⇒ 16:06 | Autor: RIA-Novosti

Tri srpska brenda biće zaštićena u EU

Potencijali za proizvodnju hrane sa zaštićenim imenom i porijeklom su veliki, ali se još ne koriste dovoljno.
Ajvarijada - Foto: RTRS
AjvarijadaFoto: RTRS

Srbija ima 45 prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim oznakama, od čega je 11 sertifikovanih. Tri srpska brenda biće zaštićena i u Evropskoj uniji.

Posebnog je ukusa i mirisa zbog sjemena domaće kurtovke, podneblja, zemlje, recepta i načina pripreme. Zaštićeni leskovački ajvar proizvode četiri porodice, godišnje oko 50.000 tegli.

Tražnja za čuvenim specijalitetom je 10 puta veća.

- Stalno se na adresu Udruženja javljaju novi kupci, količine su velike. Da bismo sve to ispoštovali, potrebno je što više ljudi, što više porodica da uđe u ovo udruženje - kaže Milan Petković, predsjednik Udruženja "Leskovački ajvar" .

Ručnom berbom ariljski malinari čuvaju kvalitet i oblik ploda. Uz malinu na putu do međunarodnog sertifikata su i fruškogorski, lipov med i pirotski kačkavalj.

- Dobićemo bolju konkurentnost kod krajnjih kupaca. Ta oznaka, u stvari, potvrđuje kupcu da je platio tačno određeni kvalitet - kaže Mirjana Milutinović iz Udruženja "Ariljska malina".

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše kontrolne markice i sertifikaciju tradicionalnih proizvoda. Najveći problem je nelojalna konkurencija.

- Gdje vi svakog dana imate kršenje prava zaštite intelektualne svojine, može da se riješi vrlo jednostavno. To može da se riješi samo uz zajedničku saradnju sa nadležnim institucijama - navodi za RTS Branislav Јovanović, proizvođač sremskog kulena.

Zahvaljujući donaciji švajcarske vlade brendovi pod okriljem Saveza "Original Srbija" dobili su nova obilježja sa motivima folklora kraja iz kojeg potiču. Uz očuvanje kvaliteta, neophodno je i povećanje proizvodnje.

- Јa bih volio da ljudi na lokalu prepoznaju te proizvode, da obezbijede sebi egzistenciju. Mislim najbolje je na svom zemljištu proizvesti sirovinu i to preraditi - kaže Stevica Marković, predsjednik Saveza "Original Srbija".

Od okupljanja proizvođača, usvajanja originalnog recepta do sertifikacije. Proces zaštite dugo traje, ali su prednosti velike.

Proizvodi sa zaštićenim imenom i porijeklom su tri puta skuplji od ostalih i sve više se traže na stranom tržištu.