latinica  ћирилица
12/04/2021 |  16:10 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Foča: Dogovorena obnova elektromreže

Na području Foče uskoro počinje obnova niskonaponske elektro mreže i dalekovoda, dogovorili su načelnik opštine i direktori Elektroprivrede Pale i Šumskog gazdinstva Maglić. Acenat će biti stavljen na normalizovanje napajanja u selima.
Sastanak u Foči - Foto: SRNA
Sastanak u FočiFoto: SRNA

Od Foče do najudaljenijih sela rasprostire se oko hiljadu kilometara elektro-mreže. Više od polovine je u seoskom području, koja zbog dotrajalosti i nepristupačnog šumovitog planinskog dijela stanovnike u jesen i zimu često ostavlja i po nekoliko dana bez električne energije. Prekidi su česti i zbog vremenskih nepogoda. Iz Elektrodistribucije Pale kažu da imaju plan sanacije.

- Sva ključna mjesta čvorišta će se ove godine riješiti. Svi dalekovodi su prioritet. Ući će u fazu rekostrukcije. Sigurno da će biti kvalitetnije nego što je do sada bilo - rekao je Aco Stanišić direktor Elektrodistrucija Pale.

Predviđeno je da u ovoj godini bude uloženo 400.000 maraka. Podršku će dati i Šumsko gazdinstvo Maglić.

- Podrazumijeva da pomognemo oko raskresivanja oko elektrovodova. Pogotovo u ruralnim područjima gdje još uvijek ima naroda da živi - istakao je Spomenko Stojanović direktor ŠG Maglić Foča.

Prioritet je i da Foča dobije "dvosmjerno" snabdijevanje električnom energijom da bi se obezbijedilo kvalitetno napajanje.

- Svi smo svjedoci da u ljetnom periodu kada Foča zbog radova Eelektroprenosa ostaje bez električne nergije i mi moramo to da riješimo. Apliciramo ćemo svim državnim i republičkim institucijama jer Foča zaslužuje da se ovo riješi - smatra Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

U Elektrodistribiciji pojašnjavaju da će u četvorogodišnjem planu obnove niskonaponske mreže i dalekovoda, priotitet imati dalekovod Tjentište, zatim dalekovodi koji napajaju rafting kampove, mjesnu zajednicu Zavait i ostala sela.