latinica  ћирилица
12/04/2021 |  16:30 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Višegrad: Obilježen Dan ruskih dobrovoljaca (FOTO/VIDEO)

Na Vojničkom groblju na Megdanu u Višegradu obilježen je Dan ruskih dobrovoljaca. Njih 38 stradalo je braneći Republiku Srpsku. Zbog obilježavanja, Tužilaštvo BiH je, nakon 28 godina pod pritiskom bošnjačkih udruženja, formiralo predmet.
Višegrad: Dan ruskih dobrovoljaca - Foto: SRNA
Višegrad: Dan ruskih dobrovoljacaFoto: SRNA

Na današnji dan 1993. godine kod Višegrada su poginula tri ruska dobrovoljca, a više ih je ranjeno. Tada, dvadesetogodišnjem Aleksandru Kravčenku stradanje Srba na ovim prostorima bilo je motiv da se pridruži Vojsci Republike Srpske.

- Velika tragedija naše braće srpskog naroda. Nikako nisam sebi mogao da nađem mir da ne dođem i da pomognem - rekao je Kravčenko.

Zahvaljujući ruskim dobrovoljcima i njihovoj hrabrosti, borbeni moral srpskih boraca bio je velik, prisjetio se ratni komandant Druge Podrinjske brigade VRS Luka Dragičević.

Foto: SRNA

- Nikada više nismo doživjeli nijedan poraz, male gubitke smo imali. Nevjerovatno je kako je taj moral doprinio uspjehu borbe - dodao je Dragičević.

Osvrćući se na predmet formiran u Tužilaštvu BiH, zbog obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca, ministar rada i boračko-invalidske zaštite kaže - jasno je da je Tužilaštvo BiH ispolitizovani instrument u rukama bošnjačkih nevladinih organizacija.

- Vjerovatno Tužilaštvo BiH ima vremena na pretek iako me brine zbog čega predmete nisu otvorili i procesuiriali zločince koji su počinili zločin u Dobrovoljačkoj, Tuzlanskoj koloni koji su sjekli srpske glave na Ozrenu zarobljenih vojnika i time činili ratni zločin. Vjerovatno im srpske glave sa Ozrena nisu bile dovoljne - smatra Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Tužilaštvu bi bilo bolje da se bavi mudžahedinima i zločinima nad Srbima, umjesto njihovim progonom, rekli su iz Udruženja veterana garde "Panteri". Iza formiranja predmeta u Tužilaštvu stoji OBA, koja sve koji su imali ikakve veze sa odbranom Srba naziva četnicima i zločincima, kažu predstavnici Srpske u institucijama BiH. Iz Udruženja srpsko ruskog prijateljstva Zavet, koje je bilo inicijator za postavljanje spomenika u Višegradu, ističu da niko nema pravo da zabrani Dan sjećanja.

Foto: SRNA

- Ovdje su imena časnih i poštenih ljudi među kojima je bilo oficira, studenata, radnika čak i jedan monah koji je došao ovdje kao dobrovoljac - istakao je Savo Cvjetinović predsjednik Udruženja srpsko –ruse zajednice Zavet.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se svake godine okupljaju da se sjete braće Rusa koji su uz svoj srpski narod, kao i uvijek.

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske.