latinica  ћирилица
12/04/2021 |  19:39 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Odbor za pomoć KiM: Euleks bez odgovora od strane ILECU

Odbor za pomoć KiM iz Banjaluke saopštio je da je danas stigao odgovor na molbu koju su uputili Euleksu 10. marta i 5. aprila da pomogne u rješavanju nepotrebne i nezakonite zabrane ulaska na teritoriju Kosova i Metohije od strane Kosovske policije predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

- Kako piše u kratkom odgovoru na engleskom i srpskom jeziku ove značajne evropske institucije koja deluje na prostoru Kosova i Metohije, Euleks je prosledio molbu Međunarodnoj jedinici za sporovođenje zakona (ILECU) Policije Kosova i do danas nije dobio odgovor - navodi se u saopštenju Odbora.

Molba se odnosila na obrazloženje da se ukine neprevadna zabrana predsedniku Odbora Miloradu Arlovu za nesmetan ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, uz napomenu da je to kršenje osnovnih ljudskih prava i prva sloboda kretanja na kome se zasniva temelj svakog ozbiljnog duštva i društvenog uređenja bez obzira ko ga sprovodi.

- Arlovu je zabranjen ulazak na administrativnom prelazu Јarinje 26. juna i 27. decembra prošle godine i ta zabrana još stoji. Tražimo od Policije "Kosova" i Ministra policije, od svih ambasada, Euleksa, Unmika, međunarodnih institucija i udruženja da se zabrana skine jer nema argumenta za takvo nešto što pokazuje da nismo na naše molbe dobili odgovor i razlog donošenja te nepravedne odluke - kaže se u saopštenju.

Poslednju molbu Arlov je uputio Euleksu 05. aprila da mu se za Vaskršnje praznike pomogne i omogući nesmetan, slobodan i bezbedan ulazak na teritoriju Kosova i Metohije koja je isključivo humanitarna i verska.

- Vjerujemo i zahvaljujemo Euleksu na ažurnosti i pomoći, a vjerujemo da ćemo uskoro dobiti odgovor i od ambasada i međunarodnih organizacija koje djeluju na "Kosovu" kojima smo uputili molbu i apel. Nadamo se da će Policija "Kosova" za Vaskrs od 01. do 03. maja omogućiti predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu nesmetan ulazak - navedeno je u saopštenju.