latinica  ћирилица
13/04/2021 |  08:12 ⇒ 08:17 | Autor: SRNA

Orkanska bura zahvatila sjever Јadrana

Orkanska bura zahvatila je sjeverni dio Јadrana, gdje je palo 73 litra kiše po metru kvadratnom.

Zbog bure, koja je počela sinoć, zatvorena je Јadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije, saopšteno je iz Hrvatskog auto-kluba.

Teretni saobraćaj je zbog olujnog vjetra i snijega trenutno zabranjen iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci i Istri, te obrnuto.

Zbog povremeno pojačanog saobraćaja i aktuelnih kontrola na većini graničnih prelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom saobraćaju, navode iz HAK-a.

Na Јadranu duva i jugo koji ponegdje ima i olujne udare, pa su tako u Splitu izmjereni udari do 65 kilometara na čas, a snažan vjetar je podigao talase koji su poremetili pomorski saobraćaj.

Za danas je za cijelu Hrvatsku, osim istoka zemlje, izdat meteoalarm. Za većinu krajeva u Hrvatskoj proglašen je žuti meteoalarm zbog vjetra, kiše, grmljavine, a u centralnim krajevima i na sjeveru zemlje i zbog snijega i leda.

Za riječku regiju i Kvarner, gdje se mjestimično očekuje olujna bura sa udarima do 145 kilometara na čas izdati je narandžasto upozorenje.

Najviši, crveni stepen upozorenja proglašen je za podvelebitsko područje gdje su mogući udari bure do 150 kilometara na čas.