latinica  ћирилица
13/04/2021 |  10:41 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

U akciji "Fast" uhapšeno pet lica

U BiH uhapšeno je pet lica u vezi sa krijumčarenjem migranata, a operacija je realizovana sa partnerskim institucijama Hrvatske, gdje su uhapšene dvije osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
SIPA - hapšenje (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
SIPA - hapšenje (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Akciju pod nazivom "Fast", po nalogu Tužilaštva BiH, izveli policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

U okviru akcije pretreseni su objekti na više lokacija.

- Aktivnosti su realizovane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU - navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni organizatori su državljani Avganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinisali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Avganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

Kooridinirana istraga institucija BiH i Hrvatske, kako se navodi, trajala je više mjeseci.

Osumnjičeni koji su uhapšeni terete se za krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi prema Krivičnom zakonu BiH, a tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

- Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u BiH - dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je policijskim službenicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji "Fast".