latinica  ћирилица
13/04/2021 |  11:39 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Njemačka: Vlada traži privremena šira ovlaštenja

Njemačke savezne vlasti zatražiće od parlamenta privremena ovlaštenja da sprovedu blokadu na nacionalnom nivou radi suzbijanja širenja virusa korona, pošto nekoliko regiona nije uspjelo da sprovede mjere, izjavio je danas izvor iz Vlade.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

Pošto broj zaraženih ubrzano raste u pojedinim oblasti, administracija kancelara Angele Mderkel vrši pritisak za izmjenu Zakona o zaštiti od zaraze, što bi Berlinu omogućilo sprovođenje restriktivnih mjera.

Prema nacrtu zakona koji je danas predstavljen, obavezna "kočnica" na nacionalnom nivou biće sprovedena ukoliko broj zaraženih na 100.000 stanovnika u oblasti ili gradu tri dana uzastopno u sedmici premaši 100.

U predložene mjere spada policijski čas između 21.00 i 05.00 i ograničenje privatnih okupljanja na jedno domaćinstvo i jednu osobu.

Sve prodavnice sem onih sa najnužnijom robom bile bi zatvorene i zabranjen rad svim ustanovama poput pozorišta, muzeja i zooloških vrtova.

Škole bi bile vraćene na nastavu od kuće ukoliko bi zaraženost bila iznad 200 na 100.000 stanovnika tri uzastopna dana.

Nacrt zakona mora biti usvojen u donjem i gornjem domu parlamenta. Promjena zakona bila bi primijenjena samo do 30. juna.