latinica  ћирилица
13/04/2021 |  12:46 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Zvornik: Nastavljena vakcinacija starijih od 65 godina

U zvorničkom Domu zdravlja nastavljena je vakcinacija osoba starijih od 65 godina, a danas će biti vakcinisano 150 osoba, potvrdila je načelnica Higijensko-epidemiološke službe ove zdravstvene ustanove Cvijeta Ostojić Vasić.
Vakcinacija - Foto: SRNA
VakcinacijaFoto: SRNA

Vasićeva je precizirala da će sutra i u srijedu, 15. aprila, biti vakcinisano po 50 osoba kineskom vakcinom Sinovak, koliko je u ovom kontigentu stiglo za zvornički Dom zdravlja.

Podsjetivši da je završena vakcinacija zdravstvenih radnika i osoba u domovima za stara lica, Vasićeva je rekla da će nastavak vakcinacije za lica starija od 65 godina zavisiti svakako od dopremanja vakcina iz Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Ona je izrazila nadu da bi trebalo već sljedeće sedmice da stigne veći kontigent vakcina, jer dosadašnje ograničene količine nisu dovoljne za iskazane potrebe zainteresovanih građana.

- Do sada smo vakcinisali negdje oko 1.050 lica, na čekanju je skoro hiljadu, od kojih je skoro 270 hroničnih pacijenata - rekla je Vasićeva i dodala da bi trebalo bar određen broj hroničnih pacijenata vakcinisati sa starijim osobama od 65 godina.

Ističući da je velika zainteresovanost za vakcinu, Vasićeva je rekla da su, osim strarijih osoba od 65 godina, zainteresovani hronični pacijenti i druge kategorije stanovništva, ali su za sada na čekanju za vakcinu.

Ona je podsjetila da su do sada vakcinom Sputnjik vakcinisane 774 osobe, Fajzerom 122, dok će u ova tri dana biti vakcinisano 250 osoba vakcinom Sinovak.

Vasićeva je ponovila da starije osobe od 65 godina, koje žele da se vakcinišu, treba da se prijave svom timu porodične medicine.

Ističući da se spiskovi sa prijavljenim licima za vakcinaciju dostavljaju Higijensko-epidemiološkoj službe na sedmičnom nivou, Vasićeva je apelovala da svi koji budu pozvani da prime vakcinu dođu u zakazano vrijeme.

Ona je podsjetila da će revakcinacija biti obavljena za 28 dana po primanju prve doze vakcine Sinovak.