latinica  ћирилица
13/04/2021 |  13:13 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Daun sindrom centru Banjaluka priznanja iz Moskve

Daun sindrom centar Banjaluka danas je iz Moskve dobio ugledna priznanja od Grada Moskve i Centra za očuvanje tradicije i saradnju iz ovog grada.
Priznanja od Grada Moskve i Centra za očuvanje tradicije i saradnju iz Moskve - Foto: RTRS
Priznanja od Grada Moskve i Centra za očuvanje tradicije i saradnju iz MoskveFoto: RTRS

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović dostavio je ova priznanja i nagrade.

- Priznanja su uručena predsjedniku Daun sindrom centra Zoranu Јeliću za uspješno sprovođenje socijalne rehabilitacije, radnog osposobljavanja i uključivanja osoba sa Daunovim syndromom u društvene aktivnosti. Tu je i učešće na studentskom gastronomskom festivalu u Moskvi, gdje se šest kuvara iz Daun sindrom centra takmičilo u kulinarstvu - navode iz ovog Centra.

Grad Moskva i Ministarstvo za nacionalnu politiku i međunarodnu saradnju uputili su zahvalnost Daun sindrom centru, koji je, kako kažu od ovog festivsla u Moskvi, po prvi put načinio veliku živu inkluziju, jer su na festivalu bili učesnici osobe sa smetnjama u razvoju, a što je Gradu Moskvi dalo ideju da u narednim festivalima budu uključene i ove osobe. 

- Daun sindrom centar pozvan je u Moskvu da predstavi svoj program socijalne rehabilitacije članova. Dogovoreno je da glumci iz Daun sindrom centra igraju svoju čuvenu predstavu u Moskvi i da se premijerno prikaže dugometražni dokument, film "Neki novi Brodvej" u produkciji RTRS-a, a u režiji Denisa Bojića - ističu oni.

Ovaj centar iz Banjaluke dogovorio je nastavak saradnje sa najvećom ruskom institucijom Daunsajd Ap, za osobe sa Daunovim sindromom, koji pokrivaju cijelu Rusiju.