latinica  ћирилица
13/04/2021 |  14:17 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Prijedor: Privremeno obustavljena revakcinacija, nastavak u što kraćem periodu

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Јavor izjavio je danas da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine "Sputnjik" budući da je zbog nestanka električne energije, u više navrata, došlo do prekida hladnog lanca vakcine.
Slobodan Јavor i Milica Otković na konferenciji za novinare - Foto: SRNA
Slobodan Јavor i Milica Otković na konferenciji za novinareFoto: SRNA

- Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina - rekao je Јavor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naglasio da je lično svakodnevno u komunikaciji sa ministrom zdravlja i direktorom Instituta za javno zdravstvo, da ljudi imaju razumijevanja prema veličini grada Prijedora i da će se po lokalnim zajednicama ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

- Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude - dodao je Јavor.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da su vakcine koje su juče ujutro date građanima potpuno bezbjedne i bile su u režimu hladnog lanca.

- Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu "Sputnjik" vakcine biće naknadno obaviješteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen - naglasila je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana iznad 65 godina je prijavljeno, a nije dobilo nijednu dozu, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je juče, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140, pojasnivši da se revakcinacija ruskom vakcinom vrši u periodu od 21 do 28 dana nakon prve doze, a da se taj period može produžiti na mjesec do dva.

- Hronični bolesnici takođe se prijavljuju za vakcinaciju, jer onlajn aplikacija ima mogućnost sortiranja i kada dođu na red, odmah poslije građana starijih od 65, biće pozvani - navela je Otkovićeva, dodajući da je već do sada prijavljeno 1.200 tih pacijenata.

Ona je dodala da je 30 do 40 zdravstvenih radnika primilo vakcinu "Fajzer" koja je prošle sedmice prvi put stigla u Prijedor.