latinica  ћирилица
13/04/2021 |  15:53 ⇒ 17:17 | Autor: SRNA

Kultura slovenskog prostora da bude prepoznatljivija

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković i direktor Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter ocijenile su da su povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica ovog foruma izuzetno važni kako bi kultura slovenskog prostora bila prepoznatljivija.
Beograd: Maja Gojković i Andera Rihter - Foto: SRNA
Beograd: Maja Gojković i Andera RihterFoto: SRNA

Na sastanku u Beogradu Gojkovićeva je naglasila da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa zemljama slovenskih kultura i dodala da ima prostora da kultura slovenskih zemalja bude prisutnija.

Gojkovićeva i Rihterova istakle su značaj očuvanja i zaštite kulturne baštine, te razgovarale o dinamičnijoj saradnji u narednom periodu na polju promovisanja kulture zemalja slovenskog govornog područja, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

One su se saglasile i o značaju promovisanja kulture slovenskih naroda u okviru Uneska i drugih međunarodnih organizacija.

Gojkovićeva, koja je predsjedavajuća Upravnog odbora Foruma, razgovarala je sa Rihterovom o planovima i prioritetima rada Foruma u narednom periodu, posebno na pripremanju novog petogodišnjeg programa rada od 2022. do 2027. godine.

Rihterova je među projektima ovog foruma kao posebno značajan istakla ediciju "100 slovenskih romana", prvi književni projekat Foruma koji je sada sa 108 autora u devet zemalja najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature i predstavljanja slovenske književnosti.

Ova edicija je i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost.

Rihterova je ukazala na važnost nagrade "Živa", koja se dodjeljuje najboljim muzejima u slovenskim zemljama, a čija je svrha da prepozna, promoviše i nagradi projekte i praksu u muzejskom sektoru.

Ona je naglasila da su muzeji u Srbiji ostvarili veliki pomak u radu, a Gojkovićeva je napomenula da je Srbija nedavno donijela Zakon o muzejskoj djelatnosti, koji će dodatno unaprijediti i osavremeniti rad muzeja i zaštitu kulturnog nasljeđa.

Sagovornice su se dogovorile da u okviru dodjele nagrade "Živa" bude organizovana međunarodna konferencija u Beogradu u septembru ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvolila.