latinica  ћирилица
13/04/2021 |  16:23 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Banjaluka: Skupštinska većina predložila amandmane kako bi budžet bio usvojen (VIDEO)

Uoči vanredne sjednice Skupštine grada Banjaluka koja će biti održana sutra, kada se očekuje usvajanje budžeta od 149,4 miliona maraka, skupštinska većina predložila je amandmane kako bi budžet napokon bio usvojen, a grad nastavio normalno da funkcioniše.
Skupština grada Banjaluka - Foto: Twitter
Skupština grada BanjalukaFoto: Twitter

Dok iz Gradskog odbora SNSD-a poručuju da od svojih amandmana neće odustati, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odgovara da su amandmani samo ublažena verzija prethodnih i da odbornici imaju priliku da se predomisle.

Predstavnici većine u Skupštini grada Banjaluka još juče su poručili da će insistirati da se u budžet uvrste dva amandmana – jedan u iznosu od milion maraka za pronatalitetnu politiku i 2,7 miliona za jednokratnu novčanu pomoć zdravstvenim radnicima. U Gradskom odboru SNSD-a poručuju da neće odustati od amandmana jer je to minimum uslova da bi podržali budžet.

- U slučaju da gradonačelnik ne prihvati naše amandmane tražićemo od Skupštine izjašnjenje o njima, koji bi u tom slučaju postali sastavni dio prijedloga budžeta - istakao je predsjednik GO SNSD Banjaluka Dragoslav Topić.

Topić je naveo da nisu tačne tvrdnje Stanivukovića da je skupštinska većina predložene amandmane samo malo ublažila, već da su amandmani umanjeni za nekoliko miliona maraka u odnosu na prvobitni prijedlog budžeta.

Klub SNSD-a je tražio da se pojedinim amandmanima smanji i poreska stopa poreza na nepokretnost, čime bi se, kaže gradonačelnik Draško Stanivuković, smanjili i prihodi grada za četiri miliona maraka što je, smatra, pogubno za funkcionisanje grada. Odbornicima poručuje da imaju priliku da se predomisle.

- Skupštinska većina ima pravo na amandmane. Na prvu oni djeluju blaži, jer sa pojedinih stavki se ne skida više 90 odsto već 60 ili 70 odsto, što i dalje šteti funkcionisanju grada. Prihvatljivo bi bilo samo da se sa stavki skida do 20 odsto - rekao je Stanivuković.

Komentarišući navode gradonačelnika da je skupštinska većina odbila danas da se sastane sa njim, Topić je rekao da nije ni trebalo da bude sastanak sa Stanivukovićem, već sa njegovim savjetnikom Bojanom Kresojevićem, koji nije potpisnik budžeta, i zato nisu smatrali da treba sa njim da razgovaraju o toj temi.