latinica  ћирилица
13/04/2021 |  16:45 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Dodik: Pad BDP-a u Srpskoj manji od FBiH, ali i BiH (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska je u prošloj godini imala pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/ 2,8 odsto, što je manje od pada koji je imala Federacija BiH, ali i BiH.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug) - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik (Foto: Tanjug)Foto: TANЈUG

- Nakon Srbije, to je najbolji rezultat na prostoru Balkana, bez obzira što je u minusu - istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije Republike Srpske, zajedno sa poslovnom zajednicom donosile su dobre mjere u vrijeme pandemije virusa korona da bi ekonomija Srpske preživjela, prvenstveno radna mjesta.

- Veoma je teško biti uspješan u ovom vremenu, ali moraju da se zabilježe rezultati u teškim vremenima, koji se zaista mogu smatrati dobrim - istakao je Dodik, te dodao da Republika Srpska u prva tri mjeseca i 10 dana bilježi dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, pokrivenost uvoza izvozom u Republici Srpskoj je 86 odsto, što govori da se i u prvom kvartalu ove godine radilo dobro i nastojalo da njena ekonomija raste.

U svemu tome, dodao je Dodik, potrebna je koordinacija i otvaranje i drugih zemalja.

- Naša ekonomija je zavisna od ekonomije regionalnih, ali i evropskih zemalja. Ukoliko one ostanu zavorene, to će biti razlog što naši privrednici neće biti dostupni na stranim tržištima - rekao je Dodik, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska bilježi dobre ekonomske rezultate.