latinica  ћирилица
13/04/2021 |  16:56 ⇒ 19:28 | Autor: RTS

Prekinuta sjednica SB UN, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo nakon početka, kada je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promijeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.
Ujedinjene nacije - Foto: ilustracija
Ujedinjene nacijeFoto: ilustracija

Dimitrij Poljanski je rekao da je to "teritorija i osam članica Savjeta bezbjednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu".

Dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članicama da predstavnica Prištine sjedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica Prištine "promijeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavila sjednica, nakon čega se za riječ javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da sjednica nije zvanični sastanak Savjeta bezbjednosti na kojoj se primjenjuju ta pravila i dodao da je na posljednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promijeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon toga prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Sličan slučaj se dogodio i u aprilu prošle godine kada je, takođe, predstavnik Rusije tražio da se ukloni zastava tzv. Kosova koja je stajala iza tadašnjeg ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Glauka Konjufce. 

Savjet bezbjednosti UN na sjednici razmatra izvještaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Na sjednici, kojoj predsjedava Vijetnam, Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kome je ovo prvi put da učestvuje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala.

Zbog pandemije virusa korona, sednica se održava u video formatu.

U najnovijem izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izvještaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmjerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.