latinica  ћирилица
13/04/2021 |  17:02 ⇒ 19:59 | Autor: RTS

SPC: Napad na Savu Јanjića pokušaj ugrožavanja opstanka bratstva Dečana

Odbacujući optužbe iz Prištine na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Јanjića, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je jasno da je riječ o napadu na samu svetinju i pokušaj ugrožavanja opstanka njenog bratstva.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamjernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Јanjića, igumana manastira Visoki Dečani, kao i u cijeloj javnosti, i u Srpskoj patrijaršiji su primljene sa indignacijom, ističe se u saopštenju SPC.

Kako se napominje, jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

- Јoš jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cijele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog vijeka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na vjeru i naciju - navodi se u saopštenju.

SPC poručuje da kao takvi služe za ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj crkvi.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini tvrdi da bi "u pravnoj državi Sava Јanjić trebalo da bude osuđen za ratne zločine", jer navodno "manastir Dečani ne samo da nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom paketu i važećim zakonima uživa eksteritorijalni status".

Pozivajući se na navodne svjedoke, Odbor saopštava da su "u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i regularnih srpskih snaga, policija i vojska tukli i mučili Albance uzete kao taoce".

Iguman Sava Јanjić je na Tviteru naveo je da može da odgovori samo riječima Gospodnjim. 

Optužbe prištinske NVO osudili su premijerka Ana Brnabić, Kancelarija za KiM, kao i grupa srpskih nevladinih organizacija sa KiM.