latinica  ћирилица
13/04/2021 |  17:11 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Podići nivo bezbjednosti na pružnim prelazima (VIDEO)

Broj pružnih prelaza u Srpskoj se smanjuje, a cilj je da se poveća brzina na prugama, ali i dodatno osiguraju pružni prelazi, poruka je nadležnih institucija nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih zajednica u Banjaluci i Čelincu.
Čelinac: "Oprezni paze na pružne prelaze" - Foto: SRNA
Čelinac: "Oprezni paze na pružne prelaze"Foto: SRNA

Kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze" treba da podigne svijest stanovništva da je neophodno poštovati saobraćajne znakove i biti dodatno oprezan na pružnim prelazima.

Prvi pružni prelaz koji će biti rekonstruisan i modernizovan u Banjaluci je onaj u naselju Zalužani. Umjesto postojeće manuelne rampe, biće ugrađena digitalna sa kamerama, bez potrebe za pružnim radnikom. Cijena jednog takvog pružnog prelaza je od 250.000 do 400.000 maraka.

Predstavnik preduzeća "Željeznice Republike Srpske" Rade Cvijanović skrenuo je pažnju svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i da budu oprezni prilikom prelaska pružnih prelaza kako bi se izbjegle nemile scene.

U posljednjih pet godina na pružnim prelazima u Banjaluci su se dogodile 53 saobraćajne nezgode, a samo prošle godine život su izgubila dva lica.

- U Banjaluci postoji 29 pružnih prelaza od kojih smo 10 uzeli u razmatranje koji su potencijalno oni pružni prelazi koji se mogu ukinuti. Ukidanje znači da prosto shvatite da nisu potrebni i da se izgradi druga putna komunikacija - rekao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Ukidanje znači i više novca za rekonstrukciju preostalih pružnih prelaza. Broj pružnih prelaza u Srpskoj je u posljednje 4 godine smanjen sa 280 na 240. Cilj je da broj prelaza bude prepolovljen, a da oni koji ostanu budu dodatno osigurani i modernizovani.

Kampanja je nastavljena i u Čelincu. U posljednjih pet godina na 17 pružnih prelaza na teritoriji opštine desilo se 12 saobraćajnih nezgoda, a dva lica su smrtno stradala.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić je potvrdio spremnost da se urede svi pružni prelazi na području opštine.

- Neophodno je da se podigne bezbjednost svih učesnika u saobraćaju na viši nivo da bi smanjili broj nesreća sa smrtnim posljedicama i sa te strane opština će pružiti podršku uređenju pružnih prelaza - istakao je Gligorić.

Nadležni podsjećaju da nije dovoljno osavremeniti signalizaciju i pružni prelaz, da je i dalje najvažniji ljudski faktor.

Prema riječima Željka Grebića, savjetnika ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, veliki broj saobraćajnih nezgoda dešava se na pružnim prelazima, više od 90 odsto je uzrokovano nepoažnjom vozača.

U posljednjih pet godina na pružnim prelazima u Srpskoj smrtno je stradalo 14 lica.