latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:05 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Rekordni i ohrabrujući podaci spoljnotrgovinske razmjene (VIDEO)

Rekordni i ohrabrujući podaci spoljnotrgovinske razmjene za našu ekonomiju. Pokrivenost uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine je skoro 87 odsto. Tako je saldo trgovine sa međunarodnim partnerima najbolji od kada se mjeri. Najviše proizvoda izvezeno je u Hrvatsku i Italiju, a uvezeno iz Srbije.
Spoljnotrgovinska razmjena - Foto: RTRS
Spoljnotrgovinska razmjenaFoto: RTRS

Statistika spoljnotrgovinske razmjene u prva dva mjeseca u odnosu na isti period prošle godine, ide u korist našoj ekonomiji. Vrijednost izvoza je veća, a uvoza manja.

- Izvoz je bio 580 miliona maraka ili 6,6 odsto više nego prethodne godine, uvoz 688 miliona 5,5 odsto manje nego 2020.godine - rekao je Ognjen Ignjić iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Ekonomista Saša Stevanović smatra da su podaci za prva dva mjeseca ohrabrujući.

- Ako posmatramo da je saldo spoljnotrgovinske razmjene 87 miliona da je prošle godine bio 150 miliona, negativan. To znači da je ekonomija u prva dva mjeseca na dobiti 70 miliona maraka - dodao je on.

Poređenja radi, za vrijeme ekonomske krize 2009. i u vrijeme poplava 2014. saldo spoljnotrgovinske razmjene bio je između 220 i 250 miliona maraka. To znači da je ekonomija u ovom segmentu bila u minusu oko 150 miliona u odnosu na danas. Veliki broj domaćih preduzeća zadovoljan je potražnjom iz inostranstva za našim proizvodima.

Nenad Milinković iz preduzeća Milinković kompani istakao je da je preko 50 odsto njihovih proizvoda izvoz.

Ekonomisti kažu da razloge za povoljan saldo spoljnotrgovinske razmjene treba tražiti i u odnosu deflacije i inflacije, tj. pojeftinjenja i poskupljenja proizvoda kod nas i u inostranstvu.

- Npr. ako imamo stolicu koja je cijena ostala ista, a u inostranstvu poskupjela mi ćemo dobiti više novca, a naša roba postaje atraktivnija - dodao je Stevanović.

Pokrivenost uvoza izvozom dostigla je 87 odsto i značajno je da obim spoljnotrgovinske razmjene ne pada, posebno u prerađivačkoj industriji, kažu u resornom ministarstvu i Privrednoj komori.

- Veoma je bitno održati nivo proizvodnje i taj izvoz posebno iz prerade jer on značajno utiče u BDP-u - naglasio je Vjekoslav Petričević ministar privrede.

Pero Ćorić iz Privredne komore Republike Srpske smatra da optimizam daje da će i privredna društva prije svega izvozno orjentisana ne samo u sektoru drvoprerade već i u metalskoj , elektro koja su oslonjena na zapadne partnere imati uspješnu godinu.

Statistika pokazuje da smo u prva dva mjeseca ove godine najviše izvozili u Hrvatsku, 95 miliona i Italiju, 81 milion maraka.