latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:05 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

Bjelošević: Odlaskom Dare Sekulić odlazi i trpeljivi svijet spreman na praštanje

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je Srni da odlaskom pjesnikinje i heroine srpskog naroda Dare Sekulić definitivno odlazi onaj tihi, trpeljivi svijet spreman na praštanje, ali ne i na zaborav.
Predrag Bjelošević - Foto: nezavisne novine
Predrag BjeloševićFoto: nezavisne novine

Bjelošević je napomenuo da je životni put Dare Sekulić, jedne od najznačajnijih srpskih, bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih pjesnikinja druge polovine dvadesetog i početka dvadesetprvog vijeka, od rođenja pa do smrti, mogao da se okarakteriše kao put vječnog prognanika u svome.

- Rođena je 1930. godine u Kordunskom Ljeskovcu, tadašnjoj Kraljevini Јugoslaviji, u Baniji, a već 1942. godine ostaje bez svog ognjišta i roditelja koje ubijaju ustaše Nezavisne države Hrvatske - rekao je Bjelošević.

On je naveo da poslije rata Dara Sekulić odrasta po domovima za siročad, mijenjajući mjesta boravka u više gradova tadašnje Hrvatske, da bi se 1953. godine nastanila u Sarajevu, gdje do 1992. godine objavljuje brojne knjige poezije i stiče najviše mjesto u svijetu BiH i jugoslovenske književne elite.

- Svoju ličnu i porodičnu tragediju duboko nosi u sebi i u pjesmama, pjevajući svoju tugu kao bolnu opomenu posrnulom čovječanstvu - rekao je Bjelošević.

Za vrijeme ratnog vihora u BiH, kaže Bjelošević, Sekulićeva se kao prognanik iz Sarajeva od 1992. godine potuca sa troje unučadi u Novom Sadu i na Kosovu i Metohiji, gdje joj životno utočište daje druga srpska heroina, pjesnikinja Darinka Јevrić.

- Vlasti u Sarajevu joj 2002. godine vraćaju stan, te će u njemu provesti ostatak života, povučeno, bez želje da aktivno učestvuje u javnom životu. Odlazi tek na poneko književno veče, najčešće u organizaciji Kulturnog centra i `Lutfesta` u Istočnom Sarajevu, ili na uručenje neke značajne književne nagrade - rekao je Bjelošević.

Po povratku iz progonstva, dodao je on, Dara Sekulić nije bila član nijednog udruženja književnika u BiH.

- Ostaće da živi u našem sjećanju i svojim knjigama kao istinski pjesnik i primjer ponosnog, dostojanstvenog čovjeka - rekao je Bjelošević.

Srpska pjesnikinja Dara Sekulić preminula je sinoć u Sarajevu u 91. godini.