latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:10 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Srpska, hrišćanska zajednica u Sarajevu, od 1991. do 1995. uništena (VIDEO)

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine zvanično je objavljen na sajtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu - Foto: ilustracija
Izvještaj o stradanju Srba u SarajevuFoto: ilustracija

Domaćoj i svjetskoj javnosti dostupno je 1.420 stranica Izvještaja na srpskom i engleskom jeziku, u kojem je šest eminentih stručnjaka iz Rusije, SAD, Francuske, Izraela i Srbije navelo uzrok sukoba, dalo tačnu definiciju rata, analiziralo prisustvo radikalnog islama, te govorilo o nečasnoj ulozi međunarodnih NVO i svjetskih medija u satanizaciji Srba.

Vlada Republike Srpske ocijenila je da će Izvještaj doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju činjenica u vezi sa stradanjem Srba u Sarajevu , ali i cijeloj BiH.

Kapitalno djelo, naučni dokaz da je srpska, hrišćanska zajednica u Sarajevu, od 91-95 totalno uništena. Objavljivanje Izvještaja dolazi u trenucima kada kosti srpskih civila sve češće "izviruju" uz obale Miljacke, otkrivajući mračnu prošlost sarajevskih, ratnih vlasti, predvođenih SDA.

- Postao je grad očišćen od Srba kao što je Njemačka u vrijeme nacizma očišćena od Јevreja - rekao je Rafael Izraeli predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanje Srba u periodu od 1991.-1995. godine.

Izvještaj je pokušaj da se razbije vještački mit o srpskim zločincima i bošnjačkim i hrvatskim žrtvama, koji su stvorile SAD i njeni partneri nanijevši tako veliku nepravdu Srbima-ističu članovi Komisije.

- Ako uzimate samo u obzir samo traumu Bošnjaka, a pri tom ignorištete Srbe onda imate cijelu grupu i koja neće dobiti zadovoljenje - smatra Lorens Frenč član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanje Srba u periodu od 1991.-1995. godine, SAD.

U Izvještaju se ističe da je u BiH vođen građanski rat, odbačena je i pomisao na agresiju Srbije. Nesumnjivo je utvrđeno da je ključni uzrok rata , preglasavanje srpskih poslanika u parlamentu BiH 1991.godine.

- I namjera da se organizuju referendum o nezavisnoti kao da je riječ o nekoj nacionalnoj državi ili demokratskoj državi, a ne jednoj duboko podieljenoj državi u kojoj se konstitutivni narodi jako suprostavljeni - istakao je Darko Tanasković član Nezavisne,međunarodne komisije za istraživanje stradanje Srba u periodu od 1991-1995.godine , Srbija.

Nakon pregledanih hiljadu dokumenata, svjedočanstava zaključeno je da je Sarajevu ubijeno blizu 3.000 srpskih civila, 2/3 su žrtve ratnog zločina. Do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci oko 260 ubijenih. Srbi iz Sarajeva morali su da biraju između kofera i mrtvačkog sanduka. U egzodusu nakon Dejtona ponijeli su jedno i drugo.

- Od 2.907 ubijenih civila 714 ili 25 % ubijeno je na kućnom pragu. Broj nestalih Srba je vjerovatno veći jer su čitave porodice izbrisane sa lice zemlje i nema ko da ih traži. U 20. vijeku u srcu Evrope u Sarajevu pod kontrolom SDA građani srpske nacionalnosti poklani su na najstrašniji način u svojim domovima i bačeni na deponije - kaže Patrik Bario član Nezavisne,međunarodne komisije za istraživanje stradanje Srba u periodu od 1991.-1995. godine, Francuska.

U Izvještaju se navodi da je ratni cilj SDA bio protjerivanje Srba iz Sarajeva, što je rađeno maltretiranjem, ubijanjem, nezakonitim oduzimanjem imovine, skrnavljenjem grobalja i crkava.

- U različitim fazama rata bilo je 126 zatvora za Srbe u Sarajevu u nekim drugim dokumentima navodi se i veći broj 188. Srbi su bili zatočeni i u koncentracionim logorima Tarčinu i Čelebiću - rekao je Viktro Bezručenko član Nezavisne,međunarodne komisije za istraživanje stradanje Srba u periodu od 1991.-1995. godine, Ruska Federacija.

Sarajevo je bilo u blokadi, a ne opsadi. U Grad je preko aerodroma, kroz tunel i konvojima stizala humanitarna pomoć, problem nije bio u količini već u diskriminaciji prilikom raspodjele na štetu srpskog stanovništva. UNHCR je , praktično, bio dobavljač za bošnjačku armiju zato je neprimjereno nazivati Sarajevo opkoljenim gradom-konstatuje se između ostalog u Izvještaju.