latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:24 ⇒ 14/04/2021 | 08:01 | Autor: SRNA

U Nišu otkrivanje spomen-ploče doktoru Laziću

U Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu sutra će biti otkrivena spomen-ploča sa imenom čuvenog srpskog ratnog hirurga Miodraga Lazića, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.
Miodrag Lazić (foto: Twitter / Miodrag Lazić) -
Miodrag Lazić (foto: Twitter / Miodrag Lazić)

Spomen-ploča će biti biće otkrivena u 11.00 časova na dan kada je doktor Lazić preminuo od virusa korona prošle godine, a ovaj urgentni centar će ponijeti njegovo ime.

Portparol Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije Zoran Bajić rekao je Srni da se na ovom događaju očekuje prisustvo oko 120 nekadašnjih boraca iz Republike Srpske, koje je doktor Lazić liječio za vrijeme rata u BiH, u bolnici Žica, u Blažuju kod Sarajeva.

On je rekao da će prisustvovati i članovi Udruženja "Ilidžanski borac", kojima će ujedno prethodno u 10.00 časova biti omogućeno i da se vakcinišu protiv virusa korona.

Bajić je napomenuo da je, zahvaljujući ministru za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Srbije Dariji Kisić Tepavčević i njenom ministarstvu, niško udruženje veterana obezbijedilo vakcine za ljude, koji će 14. aprila doći u Niš iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije iniciralo je i otkrivanje spomen-ploče u okviru Urgentnog centra, koji će ponijeti ime doktora Lazića.

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila SRNA "Dnevnik ratnog hirurga". O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save.