latinica  ћирилица
13/04/2021 |  21:54 | Autor: SRNA

Milivojević: Vraćanje ćirilične pošte prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti Srba

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da je necivilizovani čin vraćanja pisma adresiranog ćirilicom poslanog preko "Hrvatske pošte" u Mostaru prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti i jezika Srba u Federaciji BiH /FBiH/.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

- Ovo je još jedna prilika kojom bih podsjetio da konstitutivnost naroda i pravo na jezik ne bi trebalo više nikad da budu teme obraćanja i da se u svim kantonima u FBiH ispoštuje Ustav BiH - izjavio je Milivojević.

On je izrazio zabrinutost istrajnosti sistemskog uništavanja ćiriličnog pisma bilo zabranama, bilo brisanjima ili onemogućavanju poštanskog saobraćaja.

- Pozivanje na Opšte uslove u obavljanju poštanskog saobraćaja je dokaz da kad nešto ne želimo da uradimo uvijek možemo naći razlog, a isto tako ako želimo da doprinesemo tolerantnijem društvu u kojem živimo založićemo se da stvorimo pravne okvire ili iskoristimo postojeće, a kako se slične situacije ne bi ponavljala - naveo je Milivojević.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom vraćanja pošte navodeći da naziv države i grada u međunarodnom poštanskom prometu mora biti napisan latinicom.