latinica  ћирилица
14/04/2021 |  08:46 ⇒ 08:46 | Autor: SRNA

Bošnjaci dominantni u Tužilaštvu BiH

Od 57 tužilaca u Tužilaštvu BiH - čak 75 odsto dolazi sa prostora Federacije BiH, a najveći broj njih, više od 45 odsto se izjašnjavaju kao Bošnjaci, piše Glas Srpske.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: klix.ba
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: klix.ba

Prema podacima Tužilaštva, iz FBiH dolazi 16 Bošnjaka, četvoro Srba, devet Hrvata, te četvoro iz reda ostalih, dok iz Republike Srpske dolazi 14 tužilaca, od čega 13 Srba i jedan koji se izjašnjava kao ostali.

Kada je riječ o službenicima sa visokom stručnom spremom zaposlenim na neodređeno vrijeme, od njih 107, više od 60 odsto čine Bošnjaci, dok Srbi čine 18, a Hrvati 16 odsto.

Prema mjestu prebivališta, čak 87 od 107 službenika dolazi iz FBiH, 18 je iz Republike Srpske, a troje iz Brčko distrikta.

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milan Tegeltija istakao je da nacionalna struktura u svim institucijama na nivou BiH na prvi pogled približno odgovara popisu stanovništva iz 1991. godine.

- Međutim, kada se pogleda entitetska zastupljenost, onda je vidljivo da tu postoji značajna disproporcija na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a u korist Bošnjaka i FBiH - naveo je Tegeltija.

On je rekao da ta disproporcija postoji od osnivanja tih institucija, u prvom periodu od 2003. do 2007. godine, kada su na te pozicije imenovani uglavnom ljudi iz FBiH, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili ostali, s tim da su se kao ostali uglavnom izjašnjavali porijeklom Bošnjaci, kako bi na taj način popunili i tu kvotu u pravosudnim institucijama.

Tegeltija posebno ističe činjenicu da je riječ o nesmjenjivim, odnosno stalnim, a ne mandatnim funkcijama, koje se obavljaju do odlaska u penziju i da je od početka takva situacija zacementirana.