latinica  ћирилица
14/04/2021 |  09:36 ⇒ 09:36 | Autor: TANЈUG

Poznat stav Grčke o Kosmetu

Stav Grčke da ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen, izjavio je ambasador Grčke u Srbiji Јorgos Đakofotakis.
Grčka zastava - Foto: arhiv
Grčka zastavaFoto: arhiv

On je tako pokomentarisao očekivanja analitičara spoljne politike Dejvid Filipsa i Danijela Servera da će Grčka promijeniti stav i vjerovatno priznati /samoproglašeno/ Kosovo.

- U principu ne komentarišemo mišljenja analitičara, Grčki stav o nepriznavanju /samoproglašenog/ Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen - navodi se u pisanom odgovoru Đakofotakisa koji je Tanjugu proslijedila njegova pres služba.

Filips i Server izjavili za su za RTV Dukađini da ne očekuju da će pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale /samoproglašeno/ Kosovo promijenti stavov, osim Grčke.

- Grčka će vrlo vjerovatno priznati /samoproglašeno/ Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo - rekao je Filips.

Filips i Server takođe smatraju da bi stavove pet zemalja članica EU trebalo vidjeti poslije okončanja dijaloga Beograda i Prištine.