latinica  ћирилица
14/04/2021 |  10:00 ⇒ 10:02 | Autor: SRNA

Mastilović: Zabrane ćirilice najavljivale pogrome nad Srbima

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da skandal koji se desio sa pošiljkom iz Mostara, koja se vratila uz obrazloženje da je "zabranjeno pisanje ćirilicom" podsjeća na 1914. i 1941. godinu, odnosno vremena u kojima su nakon takvih poteza uslijedili pogromi nad Srbima.
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

- Saznanje da neko i u 21. vijeku srpskom narodu zabranjuje upotrebu ćirilice, osim što je šokantno, istovremeno je i užasavajuće jer neminovno asocira na 1914. i 1941. godinu, kada je Srbima zapadno od Drine bilo zabranjeno da koriste ćirilicu - rekao je Mastilović.

On je istakao da je poznato da je nakon takve zabrane u oba slučaja uslijedio masovni pogrom nad srpskim narodom.

- Zar mučeničko stradanje mitropolita dabrobosanskog Petra /Zimonjića/ nije započelo nakon njegovog odbijanja da se povinuje zahtjevu katoličkog župnika i ustaškog stožernika Božidara Brala da sveštenicima i crkvenim opštinama naredi zabranu upotrebe ćirilice? Upravo zbog takvih asocijacija, ova sadašnja zabrana ćirilice zvuči veoma zlokobno i prilično zabrinjavajuće, ali nas istovremeno i podsjeća da živimo u zemlji u kojoj aveti prošlosti mogu u svakom trenutku da ožive - upozorio je Mastilović.

On kaže da je upravo to jedan od razloga što veliki i sve veći broj ljudi bježi iz BiH.

- U svakom slučaju, ovaj incident nije samo valjan razlog za ponovno prelistavanje lekcija iz istorije već i za duboko promišljanje o sadašnjosti i budućnosti ove zemlje i položaja srpskog naroda u njoj - istakao je Mastilović.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz Hrvatske pošte u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.