latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:23 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Glavni cilj Strategije - obnavljanje i rast preduzetničke djelatnosti

Glavni cilj Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske je obnavljanje i rast preduzetničke djelatnosti u Srpskoj, rečeno je Srni u Resoru za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva pri Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.
Industrija - Foto: RTRS
IndustrijaFoto: RTRS

To obuhvata aktivnosti u vezi sa oporavkom privrede nakon pandemije, preduzetništvo mladih i žena, poboljšanje okruženja za preduzetništvo i razvoj društvenog preduzetništva.

- Kao naredni strateški cilj određeno je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u globalnim lancima vrijednosti i biće realizovano putem poboljšanja okruženja i pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća, uz standardizaciju i internacionalizaciju i razvoj poslovnih vještina - pojašnjavaju u ovom resoru.

Kao strateški cilj je postavljen i rast učešća proizvoda, usluga i sektora zasnovanih na znanjima i inovacijama u strukturi malih i srednjih preduzeća, koje će biti realizovano putem razvoja poslovnih vještina za mala i srednja preduzeća, uz inovacije i digitalizaciju poslovanja i prelaz ka zelenoj ekonomiji.

Vlada Republike Srpske usvojila je 8. aprila Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2021-2027, koja je predviđena Akcionim planom za realizaciju mjera Vlade za 2021. godinu.

Dokument je usklađen sa Evropskim aktom za mala i srednja preduzeća, koji daje preporuke za regulisanje svih bitnih aktivnosti za ovu oblast, čime su definisani novi instrumenti za podršku i uzeti u obzir zahtjevi u vezi sa evropskim integracijama, dok je usvajanje Strategije naročito važno i zbog nadležnosti Srpske u ovoj oblasti.

Strategijom su određeni strateški ciljevi, nosioci i sredstva za razvoj malih i srednjih preduzeća.