latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:43 | Autor: SRNA

Broćeta: Vraćanje ćirilične pošte sraman čin i poniženje Srba

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je Srni da skandal u vezi sa pošiljkom iz Mostara, koja se vratila uz naznaku da je "zabranjeno pisanje ćirilicom", predstavlja sraman čin i veliko poniženje srpskog naroda ne samo u Mostaru nego širom Federacije BiH.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Sutra možemo očekivati nešto slično u Odžaku, u Sanskom Mostu ili drugdje gdje Srbima, nažalost, nisu priznata nikakva prava - rekao je Broćeta.

Prema njegovim riječima, pravdanje da je riječ o međunarodnom poštanskom saobraćaju nigdje ne pije vode, jer pošiljke iz drugih gradova prema Srbiji i Hrvatskoj ili bilo gdje mogu nesmetano ići na ćiriličnom pismu.

Broćeta je istakao da to najdirektnije pokazuje u kakvom položaju se danas nalaze Srbi i da im ondje gdje su im zagarantovana ustavna prava nije dozvoljeno da pišu svojim pismom, da govore maternjim jezikom i da ispoljavaju svoju vjeru.

- Ono što me zabrinjava jeste činjenica da svakim danom Srbi u Federaciji dolaze na nivo statističke greške. I ono malo Srba što je po drugim sredinama, osim u Kantonu deset, žive u stanju sve veće asimilacije u sistem nekakve građanske BiH, što, svakako, ne bi smjeli dozvoliti - istakao je Broćeta.

On je dodao da se to ne smije dozvoliti i da se mora pokušati da u svim kantonima u Federaciji BiH bude obezbijeđena suštinska, a ne samo formalno zagarantovana konstitutivnost srpskog naroda.

- To jednostavno mora da se ispoštuje u praksi. Јoš jednom pozivamo visokog predstavnika da reaguje i naloži vladama kantona da Srbi postanu konstitutivni narod i da im se dozvoli ispoljavanje svih osjećanja prema pripadnosti svome narodu i osnovni identitet, što čine jezik, pismo, kultura i tradicija, sve što podrazumijeva pripadnost srpskom narodu - kazao je Broćeta.

Preporučena pisana pošiljka Srbina iz Mostara, adresirana ćirilicom i upućena u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru, vratila se juče pošiljaocu u Mostar sa naznakom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.