latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:54 ⇒ 11:54 | Autor: TANЈUG

Na Bregani uhapšen američki glumac zbog pronevjere

Američki glumac Don Viktor Cisternino (45), koji je igrao sporednu ulogu u seriji “Urgentni centar“, uhapšen je na slovenačko-hrvatskoj granici zbog pronevjere, a na osnovu Interpolove potjernice.
Na Bregani uhapšen glumac Don Viktor Cisternino (Foto:  Facebook, Cropix) -
Na Bregani uhapšen glumac Don Viktor Cisternino (Foto: Facebook, Cropix)

Za njim je izdata potjernica jer se sumnjiči da je počinio višemilionsku prevaru, odnosno da je aplicirao za finansijsku pomoć od države tokom pandemije za njegovu kompaniju, priloživši lažne podatke, prenosi slovenački portal 24UR.

On je uhapšen u nedjelju uveče na prelazu između Slovenije i Hrvatske, a kako je rekao plašio se da će ga administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena progoniti zbog načina poslovanja koje je bilo dozvoljeno za vrijeme Donalda Trampa.

- Zbog toga sam nakon izbora u SAD odlučio da pobjegnem u Evropu i zatražim azil u Rusiji ili nekoj drugoj državi. Tako sam i došao u Hrvatsku, gdje sam htio da tražim politički azil - rekao je američki glumac, prenosi Јutarnji list.

Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, kabinet državnog tužioca iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 miliona američkih dolara državnoga zajma za podršku kompanijama pogođenim pandemijom virusa korona.

On je na osnovu falsifikovanih podataka izdvojio pozajmicu za zaštitu radnih mjesta, navodeći da njegova kompanija ima 422 radnika, dok je zapravo imali samo dvoje – Cisternina i njegovu suprugu.

Kako se navodi, njegova poreska prijava je zapela za oko poreskoj službi jer su svi Cisterninovi zaposleni plaćali isti porez na dohodak – 3.356 dolara mjesečno, zbog čega je pokrenuta temeljna istraga.

Od novca koji je dobio glumac je najprije vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a potom je počeo da nabavlja nova vozila za sebe i svoju djevojku, pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrijednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Linkoln Navigator za 89.000 dolara i uplatio prvu ratu za novi Nišan.

Nakon toga su kupili luksuznu vilu na Floridi koju su platili 3,495 miliona dolara.

Јutarnji navodi i da je Cisternino odbio da bude izručen SAD, zbog čega će, umjesto skraćenog, biti vođen dug ekstradicijski postupak.