latinica  ћирилица
14/04/2021 |  13:45 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Iguman Јanjić: Crkvu u Samodreži Albanci pretvorili u javni toalet (FOTO)

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić objavio je na Fejsbuku fotografiju Crkve Svetog Јovana Preteče u Samodreži, na Kosovu i Metohiji, navodeći da su lokalni kosovski Albanci crkvu pretvorili u smetljište i javni toalet za lokalnu albansku školu.
Crkvu u Samodreži Albanci pretvorili u javni toalet (foto: sava.decanac) - Foto: Facebook
Crkvu u Samodreži Albanci pretvorili u javni toalet (foto: sava.decanac)Foto: Facebook

- Toliko o vjerskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo - naveo je otac Sava.

On je podsjetio da od 2004. godine, kada je crkva teško oštećena, do danas, kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

- Јoš jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu - napisao je Јanjić.

Otac Sava je objavio i fotografiju uništenog pravoslavnog manastira Dolac iz 14. vijeka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

- Јoš jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vijek -  napisao je otac Sava.