latinica  ћирилица
14/04/2021 |  14:56 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Košarac i Minihanov o važnosti ruskog tržišta za BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom ruske Republike Tatarstan Rustamom Minihanovim o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, sa fokusom na unapređenje ekonomske saradnje između BiH i Ruske Federacije.
Staša Košarac i Rustam Minihanov - Foto: SRNA
Staša Košarac i Rustam MinihanovFoto: SRNA

Sagovornici su pozdravili dobre bilateralne i prijateljske odnose BiH i Rusije.

Košarac je informisao Minihanova o aktuelnim političkim odnosima u BiH, te izrazio zahvalnost ruskoj strani na apsolutnoj podršci i poštivanju Dejtonskog sporazuma, ustavnih nadležnosti, ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je istakao značajnu ulogu Ruske Federacije kako u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, tako i kao garanta Dejtonskog sporazuma i člana Savjeta za sprovođenje mira.

Tokom današnjeg sastanka naglašeno je da je potrebno uložiti dodatne napore u povećanju spoljnotrgovinskog prometa između dvije zemlje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Delegacija Tatarstana informisala je Košarca o kapacitetima u oblasti metalne, avio i auto-industrije, agrarnog sektora, te o turističkim potencijalima.

Košarac je ukazao na značaj ruskog tržišta za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, pri čemu je posebno naglasio značaj izvoza mesa, mlijeka, voća, povrća, te sadnog materijala u Rusiju.

Sagovornici su ocijenili da je potrebno intenzivirati konkretne aktivnosti u okviru sastanaka koopredsjedavajućih Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje i povećanja spoljnotrgovinske razmjene.

Košarac je prihvatio poziv da tokom ove godine posjeti Tatarstan, te je dogovoreno da tom prilikom predvodi delegaciju privrednika iz Republike Srpske i FBiH sa ciljem razmjene iskustava i boljeg povezivanja sa privrednicima iz Ruske Federacije.