latinica  ћирилица
14/04/2021 |  15:56 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Đajić: Dugujemo veliku zahvalnost kompaniji Mocart (FOTO)

Kompanija Mocart donirala je UKC-u Republike Srpske više od 800 kilograma svježeg voća i prirodne sokove.
Donacija Mocarta UKC-u - Foto: RTRS
Donacija Mocarta UKC-uFoto: RTRS

Mocartov humanitarni karavan, namijenjen podršci zdravstvu u borbi protiv korone, nastavlja da putuje gradovima širom BiH. Danas se zaustavio ispred Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. Predstavnici ove kompanije su medicinskim radnicima u kovid odjelima najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj donirali više od 800 kilograma svježeg voća i prirodne sokove. Na taj način su poručili herojima u bijelim mantilima da cijene njihove napore u borbi protiv epidemije.

A rukovodstvo UKS Republike Srpske cijeni ovaj Mocartov potez.

Donacija Mocarta UKC-u

- Kompanija Mocart je jedna od najboljih i uvijek je tu bila i imala dobru pecepciju o situaciji u kojoj su trenutno  zdravstveni radnici i pacijenti. Mozzart je uvijek samostalno nudio pomoć, prvi vukao prave poteze i dolazio kod nas, kada god smo nešto trebali uvijek je bilo pozitivno riješeno. Veliku zahvalnost dugujemo rukovodiocima i radnicima ove kompanije- kaže direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, dr Vlado Đajić.

On dodaje da, od početka epidemije, tokom posljednjih 15 dana imaju najveći broj kovid pacijenta. Trenutno ih je 600 hospitalizovano, obave i po 200 pregleda dnevno, a po 50 oboljelih svaki dan zadrže na liječenju. Posebno je teško to što je oko 400 pacijenata dnevno na kiseoničkoj terapiji, a 80 je trenutno na respiratoru.

Donacija Mocarta UKC-u

Ipak u UKC Republike Srpske uspijevaju da se izbore sa ovom situacijom uz veliki trud zaposlenih i podršku nadležnih u Srpskoj. Trenutno svi pacijenti imaju krevete, kompletnu medicinsku njegu osoblja i svu neophodnu terapiju kao u drugim razvijenijim državama. Ono što ih posebno ohrabruje je visoka stopa oporavljenih pacijenata na respiratorima, a jedini u regiji imaju troja vještačkih pluća za najteže pacijente.

Nedavno su centralni medicinski blok podijelili na dva dijela- za kovid i nekovid pacijente. Adaptirali su i staru zgradu hirurgiju u kojoj je sada 350 novih kreveta- u jednom objektu borave kovid, a u drugom onkološki pacijenti. Sa početnih sedam, uspjeli su da nabave 120 respiratora.

Iako se dešava da se i medicinari zaraze, imaju dovoljno osoblja za brigu o pacijentima jer su u proteklom periodu zaposlili oko 200 ljekara i 500 medicinskih sestara. Njih su na vrijeme edukovali o svim procedurama za za rad u kovid centrima. A upravo medicinari nose najveći teret ove borbe, pa im je Mozzart posvetio posebnu pažnju.

Donacija Mocarta UKC-u

-Svjesni smo da je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija zdravstvenom sektoru. Zbog toga nastavljamo da pomažemo bolnicama i kliničkim centrima širom BiH u borbi protiv epidemije korone. Donacijama voća i sokova želimo da zdravstveni radnici, koji su najizloženiji virusu, ojačaju imunitet, ali i da osjete da nisu sami u ovoj zajedničkoj borbi- kaže rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mocarta, Selma Salkanović.

Ova kompanija je i prošle godine podržala UKC Republike Srpske. Tada im je u dva navrata donirala voće, televizore i ukupno 20.000 maraka za borbu protiv korone. Za tu svrhu zdravstvenim i socijalnim ustanovama širom BiH, od početka epidemije, uputili su ukupno 162.000 KM pomoći, a narednih dana njihove donacije će stići medicinarima u još nekoliko gradova širom države.