latinica  ћирилица
14/04/2021 |  16:43 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Sa predsjednikom Tatarstana o jačanju saradnje

Na sastanku srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom iskazana je namjera da se bilateralna saradnja nastavi razvijati na obostranu korist, posebno na ekonomskom planu.
Sastanak Predsjednštvo  i Republika Tatarstan - Foto: SRNA
Sastanak Predsjednštvo i Republika TatarstanFoto: SRNA

Tokom susreta posebna pažnja je posvećena industrijskoj saradnji, te je pružena podrška zaključivanju sporazuma o tehnološkoj i saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, kako bi se olakšale investicije i konkretizovali razvojni projekti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se saglasili da treba iskoristiti sve mogućnosti za intenziviranje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, te pozdravili dobre i stabilne političke odnose i saradnju BiH i Tatarstan, kao i Ruske Federacije, u čijem sastavu se nalazi ova republika.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su podršku održavanju sastanaka i posjeta na visokom nivou, kao što je ova posjeta visoke delegacije Tatarstana, koje će intenzivirati trgovinsku i ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Na sastanku je navedeno da se po završetku pandemije virusom korona očekuje intenziviranje saradnje i u oblasti turizma i kulture za šta postoji realni potencijal.

Sagovornici su pružili podršku i univerzitetskoj saradnji kao vidu jačanja bilateralne saradnje BiH i Tatarstana.

Govoreći o spoljnoj politici BiH, članovi Predsjedništva BiH su ponovili potpunu i jedinstvenu opredijeljenost prema članstvu u EU i interes za razvoj prijateljskih odnosa sa državama izvan granica EU.

Sastanku su prisustvovali i ministar industrije i trgovine Tatarstana Albert Karimov, generalni direktor holdinga "Helikopteri Rusije" Andrej Boginski, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.